Erävoitto ankeriaan suojelulle

Äärimmäisen uhanalaisen ankeriaan kalastus kiellettiin Suomessa kokonaan lukuun ottamatta heinäkuuta.

 

Ankerias on Suomessa ja maailmanlaajuisesti äärimmäisen uhanalainen kalalaji, jonka suojelutoimet ovat edenneet tahmeasti kansainvälisistä sopimuksista huolimatta. Heinäkuussa Suomi siirtyi ankeriaan suojelun maailmanluokan kärkijoukkoihin, kun valtioneuvosto päätti kieltää ankeriaan kalastuksen Suomessa kokonaan lukuun ottamatta heinäkuuta. Kiellon toimeenpaneva asetus astuu voimaan maanantaina 1.8.2022.

Ankeriaan määrät ovat nykyisin enää muutamia prosentteja siitä, mitä ne olivat vielä muutamia vuosikymmeniä sitten. Etenekin läpinäkyvät poikaset, lasiankeriaat, ovat olleet voimakkaan pyynnin kohteena ja vähentyneet merkittävästi, sillä niitä pidetään monissa maissa herkkuruokana.

”WWF Suomi on ajanut ankeriaan täysrauhoitusta jo yli 10 vuotta. Nyt voimaan astuva asetus on tärkeä askel sitä kohti”, kommentoi valtioneuvoston päätöstä Matti Ovaska, WWF Suomen suojeluasiantuntija.

Ankeriaan suojelussa riittää kuitenkin vielä työtä. Suomen sisävesien ankeriaskannat ovat nykyään istutusten varassa, koska sinne johtavat joet on padottu. Nyt on turvattava vuosikymmenien aikana istutettujen ankeriaiden turvallinen pääsy kutuvaelluksilleen voimalaitospatojen ohi.