WWF:n talkookesä on taas täällä – tule vaikka yhdeksi illaksi torjumaan vieraslajeja

Haluaisitko viettää aikaa ulkona, saada hyötyliikuntaa ja auttaa samalla luontoa? Järjestämme kesän aikana vieraslaji- ja luonnonhoito-  ja muoviroskatalkoita, leirejä ja öljyntorjuntaharjoituksia. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan! 

Tule mukaan vieraslaji- ja luonnonhoitotalkoisiin

WWF järjestää kesän aikana useita talkootapahtumia, joissa poistetaan haitallisia vieraslajeja pääkaupunkiseudun kohteista. Vieraslajit, kuten lupiini, kurtturuusu ja jättipalsami, leviävät tehokkaasti ympäristössä ja tukahduttavat alkuperäislajistoa alleen köyhdyttäen luontoa. Vieraslajit ovatkin maailmanlaajuisesti toiseksi suurin uhka luonnon monimuotoisuudelle heti elinympäristöjen häviämisen jälkeen. 

Kesän ensimmäiset talkoot järjestetään 24.5. Espoon Karhusaaressa, jossa käydään kurtturuusukasvustojen kimppuun. Talkoita järjestetään läpi kesän eri kohteissa, Karhusaaren lisäksi muun muassa Pornaistenniemellä, Lammassaaressa ja Fastholmassa. 

Perinteisten vieraslajitalkoiden lisäksi järjestetään myös luonnonhoitotalkoita muun muassa Helsingin Vuosaaressa sijaitsevassa Uutelassa, ja Vantaan Vehkalanmäellä. Maatalouden modernisoitumisen seurauksena uhanalaistuneet perinneympäristöt, kuten Uutela, ovat jatkuvassa vaarassa kasvaa umpeen ja vaativat säännöllistä raivausta ja niittoa. Lisäksi vieraslajit, etenkin kanadanpiisku ja jättipalsami, leviävät haitallisesti Uutelan niityillä. 

Täyttömäkenä pitkään toiminut Vehkalanmäki on uuselinympäristö, joka vaatii hoitoa samaan tapaan kuin perinneympäristöt. 

”Vuosien varrella Vehkalanmäelle on muodostunut arvokasta hyönteislajistoa. Siellä tavataan useita harvinaisia sekä vaarantuneita lajeja, esimerkiksi erittäin uhanalainen viheryökkönen. Alueella on ongelmana erityisesti lupiini, jättipalsami ja japanintatar, jotka valtaavat alaa alkuperäiskasveilta”, WWF:n kenttäkoordinaattori Vilja Tupola kertoo. 

Talkoita järjestetään sekä arki-iltaisin että viikonloppuisin ja niiden pituus vaihtelee kolmesta tunnista koko päivän kestäviin talkoisiin. Täältä löydät lisää tietoa vieraslajitalkoista ja mukaan pääset ilmoittautumaan kalenteristamme! 

(juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Vapaaehtoinen kaivaa kurtturuusua lapiolla rannasta, taustalla näkyy merta.

Merenrantoja valtaavaa vieraslaji kurtturuusua torjutaan kaivamalla kasveja juurineen maasta.

Varasijalta talkooleirille?

WWF järjestää kesällä 2023 viisi talkooleiriä eri puolilla Suomea. Leirien pituus vaihtelee viikonlopusta viikon mittaisiin leireihin. 

“Talkooleireillä tehdään hieman kohteesta riippuen samantyyppisiä töitä, kuin lyhyemmissä talkootapahtumissa: torjutaan vieraslajeja ja raivataan umpeen kasvaneita alueita”, sanoo WWF:n suojeluasiantuntija Teemu Niinimäki. 

Työn lomassa nautitaan luonnossa oleilusta, yhdessäolosta ja tietysti leirikokin loihtimista aterioista. 

Leirikausi käynnistyy 16.–18. kesäkuuta Sastamalassa Vehmaanniemellä, jossa kunnostetaan viikonlopun ajan alueen upeita ja uhanalaisia ympäristöjä. Vehmaanniemi on luokiteltu valtakunnallisesti arvokkaaksi perinneympäristöksi ja WWF on vastannut alueen hoidosta vuodesta 1978 lähtien. 

Kesän aikana talkooleirejä järjestetään lisäksi Vaasan edustalla Slåttskåretissa, Naantalissa Kenkämaalla, Vekaran saarella Uudessakaupungissa ja Houtskarin Jungfruskärissa. 

Tällä hetkellä kaikkien leirit ovat täynnä, mutta varasijalle voi ilmoittautua. Leireille tulee usein peruutuksia, joten varasijalta voi hyvinkin päästä mukaan! Tutustu kaikkiin talkooleireihin kalenterissamme. 

(juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Vapaaehtoiset siivoavat öljyä imitoivaa turvetta kaislikosta.

WWF:n vapaaehtoiset harjoittelevat öljyntorjuntaa siivoamalla öljyä imitoivaa turvetta kaislikosta.

Auta meriluontoa siivoamalla muoviroskia

Maailman meriin päätyy vuodessa arviolta 4,8–12,7 miljoonaa tonnia muovia. Muoviroska on haitaksi merieläimille: eläimet voivat esimerkiksi takertua muoviin vaarallisesti tai syödä sitä. Muovijäte on ongelma myös Itämerellä. Mikromuovia ja suurikokoisempia muoviroskia löytyy Suomen rannoilta aina Perämereltä Suomenlahden itäosaan saakka.

Muovi päätyy mereen yleensä maalta, ja siksi roskat olisi tärkeä kerätä luonnosta ennen kuin ne päätyvät vesistöihin. WWF järjestää kesän aikana kahdet muoviroskatalkoot. Ensimmäiset talkoot järjestetään Raaseporin Tammisaaressa 17.5. ja seuraavien talkoiden paikka ja aika selviää myöhemmin.

Jos ei pääse mukaan roskatalkoisiin, kannattaa muistaa, että roskia voi kerätä omatoimisestikin: siihen tarvitsee vain roskapihdit (tai vaikka vanhat grillipihdit) ja roskapussin! Oman lähiluonnon siivoamisesta voi kehitellä vaikka koko perheen aktiviteetin.

Kouluttaudu öljyntorjujaksi

Jos Suomen vesillä sattuu öljyvahinko, WWF:n vapaehtoiset öljyntorjuntajoukot ovat valmiina toimimaan viranomaisten apuna rantojen puhdistamisessa ja öljyyntyneiden eläinten hoidossa. Viimeksi vapaaehtoiset joutuivat tositoimiin toukokuussa Joutsenossa, kun Saimaaseen vuosi lipeätehtaalta yli tuhat litraa muuntajaöljyä. 

Vapaaehtoisten apu on onnettomuuden sattuessa tarpeen, sillä öljyntorjunta on hidasta, pääasiassa käsin tehtävää työtä. Öljy on tärkeää saada mahdollisimman pian pois luonnosta, sillä se aiheuttaa luonnolle vakavia haittoja. Esimerkiksi vesilinnut ovat vaarassa kylmettyä kuoliaaksi, jos niiden höyhenpuku sotkeutuu öljyyn ja menettää vedenpitävyytensä. 

Tarjoamme öljyntorjuntajoukoille peruskoulutusta ja syventävää koulutusta. Lisäksi järjestämme kursseja, joissa opetellaan öljyyntyneiden eläinten käsittelyä sekä hoitoa. 

Alkuun pääset hyvin, kun tulet seuraamaan öljyntorjuntawebinaaria 23.5. Webinaarissa tutustutaan öljyonnettomuuksiin ja niiden riskeihin Itämerellä, Suomen öljyntorjuntavalmiuteen, öljyntorjuntavarusteisiin, öljyntorjuntaryhmän toimintaan sekä öljyn vaikutuksiin luonnossa.  

Täältä voit lukea lisää vapaaehtoisista öljyntorjuntajoukoista ja kaikki tulevat koulutukset löydät kalenteristamme. 

Kiinnostaako sinua WWF:n vapaaehtoistoiminta?

Vapaaehtoistyö tarjoaa ikimuistoisia elämyksiä ja käytännön mahdollisuuksia toimia luonnon hyväksi. Löydä oma tapasi osallistua WWF:n tapahtumakalenterista.

Tutustu vapaaehtoistoimintaamme!

Kiinnostaako sinua WWF:n vapaaehtoistoiminta?

Vapaaehtoistyö tarjoaa ikimuistoisia elämyksiä ja käytännön mahdollisuuksia toimia luonnon hyväksi. Löydä oma tapasi osallistua WWF:n tapahtumakalenterista.