WWF:n öljyntorjuntajoukot suojaavat herkkää järviluontoa Saimaalla – ”öljy voi vaikuttaa myös saimaannorppaan”

Öljyonnettomuudet eivät ole ongelma vain merillä. Juuri nyt vapaaehtoisvoimin tehtävällä öljyntorjuntatyöllä suojataan elinympäristöjä Suomen suurimmalla järvellä.

Kun kahluusaappaisiin ja suojavarusteisiin sonnustautuneet WWF:n öljyntorjuntajoukkojen vapaaehtoiset saapuvat Joutsenon Arposenniemeen, öljyisellä vedenpinnalla kelluva härkälintupari mylvii kertoakseen reviiristään. Kutupuuhissa oleva hauki vilahtaa rantaruovikossa, mutta painelee ihmiset huomattuaan kauemmas vettä roiskuttaen. Niille, kuten muillekin Saimaan lajeille ja järviluonnolle, veteen päässyt öljy on iso ongelma.

Huhtikuussa Lappeenrannan Joutsenossa tapahtui laiteviasta johtunut öljyonnettomuus, ja yli 1 000 litraa muuntajaöljyä valui lipeätehtaalta Saimaaseen. Vaikka onnettomuudesta on kulunut jo muutama viikko ja vuotoalue on rajattu puomeilla öljyn leviämisen estämiseksi, on sitä päässyt myös rannoille ja rantavesiin.

Tiistaina kymmenkunta WWF:n öljyntorjuntajoukkojen vapaaehtoista kahlasi ruovikkoisen Luhdanlahden veteen ja ryhtyi toimiin: öljyä poistettiin vedestä äyskäröiden, imeytysliinoilla ja -tyynyillä. Vaikka kevyen muuntajaöljyn kerääminen oli suhteellisen vaativaa, näkyi öljyä jo muutaman tunnin urakoinnin jälkeen lahden pinnalla selvästi alkuvaihetta vähemmän.

Myös vapaaehtoinen pelastuspalvelu on ollut töissä onnettomuusalueella ja suojannut rantoja muun muassa levittämällä rantojensuojausmattoa.

Öjyä vedessä Joutsenon Luhdanlahdella

Öljyä näkyi Joutsenon Arposenniemen Luhdanlahdella ohuena harmaana kalvona veden pinnalla.

Pahimpiin onnettomuusskenaarioihin verrattuna reilun tuhannen litran öljyvuoto on suhteellisen pieni. Vähäinenkin määrä öljyä voi kuitenkin aiheuttaa mittavia haittoja elinympäristöille ja lajeille.

“Esimerkiksi linnuilla öljy heikentää höyhenpeitteen eristyskykyä ja voi johtaa lintujen kylmettymiseen”, kertoo WWF:n suojeluasiantuntija Teemu Niinimäki.

Kalojen kannalta öljyonnettomuus sattui ehkäpä pahimpaan mahdolliseen aikaan, sillä mäti ja poikaset ovat alttiita öljylle ja sen sisältämille myrkyille. Saimaalla öljylle voivat altistua myös uhanalaiset vaelluskalat.
“Aikuiset kalat voivat karttaa öljyyntyneitä alueita, mutta kutu ei kykene siirtymään öljyn alta.”

Joutsenon onnettomuus tapahtui saimaannorpan esiintymisalueella, joten öljy saattaa nyt vaikuttaa myös norppiin.
”Nisäkkäille öljy voi aiheuttaa muun muassa limakalvojen ärsytystä, nieltynä myös myrkytyksen”, Niinimäki kertoo.

Öljyntorjuntajoukot töissä Joutsenon Luhdanlahdella

Öljyä poistettiin vedestä äyskäröiden sekä muun muassa imeytysliinoilla ja -tyynyillä.

WWF:n vapaaehtoiset jatkavat öljyntorjuntaa Lappeenrannan Joutsenossa keskiviikkona muun muassa ruovikon niittotöillä. Myös uusia imeytysmateriaaleja testataan alueella.  

WWF:n öljyntorjuntajoukoissa on mukana jo yli 10 000 suomalaista. Öljyntorjuntajoukkoihin voi liittyä kuka tahansa 18–69-vuotias terve henkilö. Lue täältä lisää öljyntorjuntajoukoista ja siitä, miten niihin voi liittyä!

Suojele luontoa öljyonnettomuudelta

WWF:n vapaaehtoiset öljyntorjuntajoukot ovat parhaillaan torjumassa öljyonnettomuutta Saimaalla. Joukot puhdistavat rantoja, mutta alueella on myös lintujen pesiä, joten öljy uhkaa eläimistöäkin. Itämeri-kummina olet varustamassa ja kouluttamassa joukkojamme pelastustehtäviin niin merellä kuin muualla vesistöissämme. Tukesi ansiosta joukkomme ovat aina valmiudessa.

Lahjoita alk. 10 €/kk

Suojele luontoa öljyonnettomuudelta

WWF:n vapaaehtoiset öljyntorjuntajoukot ovat parhaillaan torjumassa öljyonnettomuutta Saimaalla. Joukot puhdistavat rantoja, mutta alueella on myös lintujen pesiä, joten öljy uhkaa eläimistöäkin. Itämeri-kummina olet varustamassa ja kouluttamassa joukkojamme pelastustehtäviin niin merellä kuin muualla vesistöissämme. Tukesi ansiosta joukkomme ovat aina valmiudessa.