70 prosenttia suomalaisista kannattaa EU:n ennallistamisasetusta – Ennallistamisella kansan tuki myös muissa asetusta vastustavissa maissa

75 prosenttia EU:n ennallistamisasetusta vastustavien maiden kansalaisista kannattaa asetuksen hyväksymistä, selviää tuoreesta kyselytutkimuksesta. Kysely toteutettiin Suomessa, Hollannissa, Unkarissa, Italiassa, Puolassa ja Ruotsissa.

WWF:n ja kolmen muun järjestön toukokuussa teettämä kyselytutkimus osoittaa, että suurin osa ennallistamisasetusta vastustavien maiden kansalaisista haluaa, että asetus hyväksytään. Ennallistamisasetus sai suurimman kannatuksen Italiassa, jossa sitä tuki 85 prosenttia kansalaisista. Unkarissa asetusta tuki 83 prosenttia ja Puolassa 72 prosenttia kansalaisista. Suomalaisista asetusta kannatti 70 prosenttia.

”Nämä tulokset osoittavat, että Suomi ja muut asetusta vastustavat maat eivät huomioi kansalaistensa huolta luonnosta”, WWF:n johtava metsäasiantuntija Mai Suominen sanoo.

”Lukujen pitäisi olla herätys hallituksille, jotka yrittävät torpata äärimmäisen tärkeän ja kansalaisten tukeman asetuksen hyväksymisen. Sen lisäksi, että luonnon ennallistaminen on keskeistä luontokadon pysäyttämiseksi, ennallistaminen tuo merkittäviä ilmasto-, talous- ja terveyshyötyjä”, Suominen sanoo.

EU:n ennallistamisasetus on ollut umpikujassa maaliskuusta lähtien, jolloin Unkari kääntyi vastustamaan sitä. Parlamentti on jo antanut lopullisen hyväksyntänsä asetukselle, ja sen läpimeno vaatisi enää jäsenmaiden ministereistä koostuvan ympäristöneuvoston kuittauksen.

EU:n biodiversiteettistrategian tavoite on pysäyttää luontokato vuoteen 2030 mennessä. Ennallistamisasetus olisi voimaan tullessaan biodiversiteettistrategian toistaiseksi ainoa jäsenmaita juridisesti sitova osa, mikä tekee siitä luonnolle äärimmäisen tärkeän. Asetus asettaisi ennallistamiselle tavoitteet, mutta ennallistamisen keinot päätettäisiin kussakin jäsenmaassa.

Tavallisten kansalaisten lisäksi ennallistamisasetusten hyväksymisen puolesta vetoavat poliitikot: aiemmin tällä viikolla 11:n EU-maan ympäristöministerit julkaisivat kirjeen, jossa he kehottavat asetusta vastustavia kollegoitaan – kuten Suomen Kai Mykkästä – hyväksymään asetuksen tulevassa ympäristöneuvoston kokouksessa 17. kesäkuuta.

Tulokset ovat peräisin tutkimustoimisto Savantan tekemästä kyselystä. Kyselyn teetti #RestoreNature-yhteenliittymä, johon kuuluvat WWF:n lisäksi Birdlife Europe, Client Earth ja European Environmental Bureau (Euroopan ympäristötoimisto). Savanta haastatteli 6 190 vastaajaa Puolassa, Suomessa, Ruotsissa, Italiassa, Alankomaissa ja Unkarissa 1.–9. toukokuuta 2024. Suomessa 30 prosenttia vastaajista oli vahvasti samaa mieltä väitteen ”EU:ssa keskustellaan parhaillaan laista, jonka velvoittamana jäsenvaltioiden olisi palautettava osa menettämästämme luonnosta ennalleen. Missä määrin olet samaa tai eri mieltä siitä, että tämä laki olisi hyväksyttävä?” kanssa. 40 prosenttia vastaajista Suomessa oli samaa mieltä väitteen kanssa.

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.

Tilaa uutiskirje

Pysy kartalla luonnonsuojelun kuulumisista - tilaa WWF Suomen uutiskirje

WWF:n uutiskirjeen avulla pysyt kartalla luonnonsuojelun tuoreimmista kuulumisista. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiluukkuusi kerran kuukaudessa.