© © Aki-Pekka Sinikoski / WWF
Päivitetty

Vaikuta kouluruokaan

Ruokavalinnat ovat ympäristön kannalta tärkeimpiä arjen valintoja. Erityisen suuri vaikutus on sillä, kuinka paljon ja millaista lihaa syömme. Tältä sivulta löydät ohjeet, joiden avulla varmistat, että oman koulusi ruoka tekee luonnolle hyvää.

Suomessa maksuton kouluruoka tarjotaan joka arkipäivä noin 900 000:lle koululaiselle ja opiskelijalle. Isossa joukossa on paljon voimaa, siksi pienelläkin lihankulutuksen vähentämisellä ja kasvisruokien lisäämisellä kouluruokailussa on suuri vaikutus ympäristölle. 

Näin saatte muutoksen aikaan:

1. Kootkaa esim. 5 hengen porukka, jolla alatte edistää asiaa. Ottakaa mukaan ainakin yksi opettaja, joka voi auttaa teitä. Hyviä valintoja voisivat olla vaikkapa oppilaskunnan tai opiskelijakunnan ohjaava opettaja tai asiasta innostunut aineenopettaja.

2. Tehkää kysely koulun oppilaille heidän lempikasvisruoistaan esim. Wilmassa. Mitä he haluaisivat syödä koulussa? Kootkaa ruokalajeista lista. Valmiin pohjan kyselyyn voitte ladata tästä.

3. Sopikaa tapaaminen. Kutsukaa koolle kuntanne ruokapalvelun päällikkö, kouluruokalan keittäjä ja rehtori. Kutsupohjan voitte ladata tästä.

4. Kertokaa kyselynne tulokset tapaamisessa. Millaista kasvisruokaa oppilaat haluavat? Keskustelkaa, miten oppilaiden toivomia ruokia saataisiin koulun ruokalistalle. Valmiita kouluihin sopivia kasvisruokareseptejä löydätte täältä. Ehdottakaa, että maukasta kasvisruokaa olisi aina kaikille tarjolla.

6. Varmistakaa asian eteneminen. Jos ehdotuksenne saa kuntanne päättäjiltä myönteisen vastaanoton, suurin työ on nyt tehty. Jos asia ei etene, etsikää avuksenne kunnan- tai kaupunginvaltuuston edustaja, joka haluaa lähteä edistämään asiaa kanssanne. Pyytäkää valtuutettua tekemään valtuustoaloite, valmiin pohjan aloitteelle voitte ladata tästä. Voitte myös viedä asian nuorisovaltuustoon tai tehdä kuntalaisaloitteen kouluruoan edistämiseksi.

7. Nauttikaa työnne tuloksista ja jakakaa tarinanne: Facebook, Twitter, Instagram #vähemmänlihaa  #vaikutasyömällä #kouluruoka #WWFSuomi @WWFSuomi