Panda ja partiolaiset luonnon puolesta – WWF lähti partioleirille turkulaisen lippukunnan kanssa

Panda-merkki kannustaa partiolaisia havainnoimaan ja suojelemaan luonnon monimuotoisuutta. Turkulainen lippukunta tarttui haasteeseen ja suoritti merkin huhtikuisena viikonloppuna.

Mikaelin Sinikellot -nimisen tyttöpartiolippukunnan jäsenet ovat juuri saapuneet aurinkoiseen Ruissaloon Turkuun ja purkavat reppujaan, kun jokaisen puhelimeen kilahtaa resepti. Ruuaksi on keittoa, joka pitää valmistaa itse trangialla.

Matka Ruissaloon on ollut tyttöjen kertomuksen perusteella täynnä tapahtumia. He ovat tehneet päivän aikana Panda-partiomerkkiin liittyviä rasteja ympäri kaupunkia ja tutustuneet esimerkiksi öljyntorjuntaan ja sen haasteisiin yrittämällä poistaa ruokaöljyä vesiastiasta.

”Öljy saarrettiin ympäröimällä se narulla ja poistettiin muovipullon avulla samalla tavalla kuin kananmunan keltuaisen voi erottaa. Toi kyllä alkoi vaan kauhoa öljyä pois”, sanoo 11-vuotias Siiri Kumpuoja ja osoittaa nauraen 10-vuotiasta Iiris Löytöstä.

Toisella rastilla ryhmän piti hoitaa loukkaantuneita eläimiä, tässä tapauksessa pehmoleluja.

”Eläimet kertoivat englanniksi, mitä niille on sattunut, ja meidän piti hoitaa ne kuntoon. Saimme onneksi käyttää Google-kääntäjää, joten se vähän helpotti”, Löytönen kertoo.

Uuden partiomerkin suorittaminen kuulostaa vauhdikkaalta. Ei ihme, että vatsat kurisevat jo.

Iiris Löytönen haistelee puuta, jonka nimeksi tytöt antoivat Jalat.

Merkki luonnon monimuotoisuuden puolesta

WWF ja partiolaiset aloittivat viime vuonna kansainvälisen yhteistyön, jonka tavoite on lisätä tietoisuutta luonnon monimuotoisuudesta ja halua suojella sitä. Yksi keino tavoitteen saavuttamiseksi on järjestöjen yhdessä tuottaman Panda-partiomerkin suorittaminen.

Vartionjohtajat Aino Mikkola ja Siiri Laine ovat suunnitelleet ohjelman Mikaelin Sinikelloille käyttämällä apuna Panda-merkin netistä löytyviä esimerkkitehtäviä. Ruuan kiehuessa Mikkola antaa tytöille uuden tehtävän.

”Etsikää lähistöltä puu ja antakaa sille nimi. Pohtikaa, minkä ikäinen puu on, minkälainen sen kasvualusta on ja mitä muita kasveja sen läheisyydessä kasvaa”, Mikkola kehottaa.

Löytönen ja Kumpuoja löytävät lähistöltä kaksihaaraisen männyn, joka saa muotonsa vuoksi nimen Jalat. Tyttöjen arvio puun iästä on yli 600 vuotta. Pian lähistöltä on tunnistettu myös Jorma-Pekka, joka on jo laho, sekä Kissaboy, joka on suunnilleen saman ikäinen kuin tytöt itse.

Tehtävä jatkuu puun rungon tunnustelulla ja haistelulla. Tytöt sulkevat silmänsä ja nojautuvat puihin.

”Jalat tuoksuu saunalta. Jorma-Pekasta irtoaa sammalta ja se tuoksuu vähän suklaakekseiltä, mutta se voi johtua siitä, että me ajatellaan niitä samaan aikaan”, tytöt selittävät.

Uhanalaisia tunnistamassa

Kun ruoka on syöty ja trangiat putsattu, on aika lähteä seuraavalle rastille Marjaniemen lintutornille. Löytönen ja Kumpuoja saapuvat perille hengästyneinä ja ilmoittautuvat rastille kädet partiotervehdyksessä. Rastin teema on uhanalaisuus.

Partiolaisten tehtävänä oli muun muassa tunnistaa uhanalaisia eläimiä.

Tehtävä on tunnistaa eläimiä ja kertoa, ovatko ne uhanalaisia. Kuvissa on muun muassa saimaannorppa, liito-orava ja susi.

Lyhyen harkinnan jälkeen Löytönen ja Kumpuoja päätyvät siihen, että uhanalainen laji on sellainen, joka on vaarassa kadota. Molemmat tietävät, että saimaannorppa ja liito-orava ovat uhanalaisia, mutta jäävät vielä pohtimaan suden tilannetta.

(On se.)

”Luonnon monimuotoisuus on esillä kaikessa, mitä partiossa tehdään, mutta yleensä siihen ei syvennytä niin paljon kuin Panda-merkin yhteydessä. Teema on tärkeä ja ajankohtainen”, vartionjohtaja Aino Mikkola toteaa.

Iiris ja Siiri tekivät muistiinpanoja päivän aikana suorittamistaan tehtävistä.

Tytöille luonnon monimuotoisuus on vielä vieras termi.

”Se voisi tarkoittaa, että lajeja on paljon. Ainakin se liittyy lajien ja luonnon suojeluun”, Löytönen pohtii.

Hetken kuluttua kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että monimuotoisuus on jotain, mikä tulisi säilyttää. Toisin sanoen: ihmisten pitäisi suojella luontoa, ettei luonto köyhdy lisää.

10 pistettä ja Panda-merkki.

Panda-partiomerkki

– Partiolaisia kannustetaan oppimaan uusia asioita lippukuntien jakamien partiomerkkien avulla.

– Panda-merkkiin kuuluu luonnon monimuotoisuuden havainnoimista, toimimista luonnon puolesta ja oman mielipiteen ilmaisua.

– Merkkiä tehdessään partiolaiset voivat esimerkiksi rakentaa suojapaikkoja pölyttäjähyönteisille, viettää kasvisruokapäivää tai lähettää postikortteja päättäjille.

– Panda-merkki on suunnattu sudenpentu- ja seikkailijaikäisille eli 7–12-vuotiaille partiolaisille.

Teksti ja kuvat: Iida Nieminen

Mitä sinä voit tehdä?

Suojele elämää WWF-kummina

Monimuotoinen luonto on kaiken elämän edellytys maapallollamme. Silti luontoa tuhotaan nyt nopeammin kuin koskaan ihmisen historian aikana. Meillä on ratkaisuja pysäyttää luonnon hätätila, mutta se on mahdollista vain tukijoidemme avulla. Nyt tarvitaan jokaista luonnonsuojelijaa!

Lahjoita alk. 10 €/kk

Suojele elämää WWF-kummina

Monimuotoinen luonto on kaiken elämän edellytys maapallollamme. Silti luontoa tuhotaan nyt nopeammin kuin koskaan ihmisen historian aikana. Meillä on ratkaisuja pysäyttää luonnon hätätila, mutta se on mahdollista vain tukijoidemme avulla. Nyt tarvitaan jokaista luonnonsuojelijaa!