Koulutukset kasvattajille

WWF järjestää monipuolisia, maksuttomia ympäristökasvatuskoulutuksia opettajille ja muille kasvattajille. Koulutuksissa tutustutaan ajankohtaisiin teemoihin ja innostaviin opetusmenetelmiin. Kouluttajina toimivat WWF:n ympäristökasvattajat. Järjestämme koulutuksia eri puolilla maata yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa.

Verkkokurssi opettajille

Haluatko ymmärtää paremmin kestävää kehitystä koulun näkökulmasta ja saada konkreettisia työkaluja ympäristökasvatukseen? Kaikille kasvattajille sopivan ”Kasvatus osana kestävää kehitystä” -verkkokoulutuksen voit suorittaa Vuolearning-alustalla joustavasti oman aikataulusi mukaan. Kurssi koostuu yhteisistä aloitus- ja loppuwebinaareista sekä itsenäisesti suoritettavista viidestä oppimisetapista verkkoalustalla.

Kurssi käynnistyy maaliskuussa, jonka jälkeen verkkokurssialusta aukeaa omatoimista opiskelua varten. Saat sähköpostiisi linkin webinaariin ja ohjeet kurssialustalle kirjautumiseen helmikuun lopussa.

Aloituswebinaari ke 12.3. klo 14.15-16
Päätöswebinaari to 24.2. klo 14.15-16.00

WWF mukaan vesopäivään

Haluatko järjestää koulullesi ympäristöteemaisen vesopäivän, joka sisältää ajankohtaista ympäristötietoa, innostavia ideoita ja käyttövalmiita oppimateriaaleja? Kutsu WWF mukaan koulunne tai kuntanne vesopäivään!

WWF:n ympäristökasvatuksen asiantuntija voi suunnitella ja toteuttaa yhteistyössä koulun kanssa vesoiltapäivän (3 h) tai kokonaisen vesopäivän (6 h). WWF:n osuus vesokoulutuksesta räätälöidään yhteistyössä kunnan tai yksittäisen koulun tarpeiden mukaan. Osuus voidaan järjestää yhden teeman ympärille tai sisällyttää siihen elementtejä useammasta teemasta. Alla on esimerkkejä WWF:n tämänhetkisestä tarjonnasta.

  • Ajankohtaista ympäristötietoa

    Haluatteko koulutusta luonnon monimuotoisuudesta sekä siitä, mitä koulussa voidaan tehdä luonnon hyväksi? Tiedon lisäksi saatte konkreettisia ideoita ympäristökasvatukseen ja valmista oppimateriaalia.

  • Kestävä koulu

    Tarjoamme tietoa ja toimintaideoita kestävän kouluarjen rakentamiseen. Esittelemme valmiita oppimateriaaleja ja ideoita oppilaiden ja koko kouluyhteisön osallistamisesta koulun kestävyystyöhön.    

  • Monialainen oppimiskokonaisuus

    Tarjoamme valmiita ideoita ympäristöaiheisten teemaviikkojen ja oppimiskokonaisuuksien suunnitteluun ja toteutukseen. Esittelemme eri-ikäluokille sopivia WWF:n materiaaleja. 

Esimerkki ohjelmasta:

  • Osallistava luento-osuus, joka sisältää myös ryhmäkeskusteluja ja toiminnallisia osuuksia koko henkilökunnalle
  • Tauko
  • Työpajat pienemmissä ryhmissä. WWF suunnittelee ja toteuttaa yhden työpajan, joka voidaan vetää useamman kerran saman veson aikana maksimissaan kahdelle ryhmälle yhtä aikaa. Useamman, erilaisen työpajan vetämiseen tarvitaan työpajavetäjiä muilta tahoilta.

Lisäksi mukaan päivän pituudesta riippuen:

  • Ruokailu, henkilökunnan omaa virkistäytymistä, kahvitauko ulkona (Koulu järjestää itse)
  • Ulkona oppimista, erilaisia toiminnallisia harjoituksia, omatoimisia tehtäväpisteitä, luontoretkeilyä tai ryhmäkeskusteluja
  • Yhteinen päivän päätös, reflektio ja vesopäivän kokoaminen.

Kustannukset koululle

  • 3 tunnin vesoiltapäivää varten koulu kustantaa WWF:n ympäristökasvatuksen asiantuntijoiden edestakaiset matkat ja mahdollisen ruokailun.
  • 6 tunnin vesopäivää varten koulu kustantaa WWF:n ympäristökasvatuksen asiantuntijoiden edestakaiset matkat, ruokailut ja tarvittaessa koulutusta edeltävän yön majoituksen paikkakunnalla (yksi hotellihuone).
  • Muita kustannuksia koululle ei koidu, sillä materiaalit ja koulutuspalvelu WWF:ltä ovat maksuttomia.

Vesokoulutukseen osallistuu yleensä kaksi WWF:n ympäristökasvatuksen asiantuntijaa. WWF:n asiantuntijat voivat vetää osuutensa myös etänä.

Syksyn vesokoulutukset varataan kevätlukukauden 2025 aikana! Toimi nopeasti, ympäristökasvatuksen asiantuntijan vierailuita on rajallisesti saatavilla!

Yhteys:  ymp.kasvatus@wwf.fi 

Ideoita saimaannorppaopetukseen: koulutustallenne

Katso tallenne Yhteinen saimaannorppamme LIFE -hankkeessa tuotettujen materiaalien esittelytilaisuudesta.  

Tilaisuudessa esitellään valmiita ideoita oppitunneiksi ja monialaisiksi oppimiskokonaisuuksiksi. Saat vinkkejä ilmastonmuutoksen käsittelyyn oppilaiden kanssa ja ilmaisia materiaaleja luonnon monimuotoisuus- sekä norppaopetuksen tueksi.  

Tallenne on tehty WWF Suomen ja Suomen luonnonsuojeluliiton kanssa yhteistyössä ja se on osa Yhteinen saimaannorppamme LIFE -hankkeen ympäristökasvatustoimia. 

Yhteinen saimaannorppamme LIFE-hankkeen logot

Kohti ympäristövastuullista oppimisyhteisöä -hanke

Poimi talteen Opetushallituksen rahoittamassa Kohti ympäristövastuullista oppimisyhteisöä -koulutushankkeessa tuotetut aineistot kaikkien kasvatusalan ammattilaisten hyödynnettäväksi: 

  • Maailman tila ja kestävä kehitys -diaesitys muistiinpanojen kera suomeksi ja ruotsiksi 

Hyödynnä myös valmis esitys, jonka avulla voi edistää oman päiväkodin, koulun tai oppilaitoksen kestävyystyötä. Se sisältää tietoa sekä kysymyksiä, joiden pohjalta on helppo lähteä keskustelemaan työyhteisön yhteisissä tilaisuuksissa:  

Hankkeessa yhteistyössä toimivat WWF, Suomen ympäristöopisto SYKLI, Ympäristökasvatusjärjestö FEE, Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL, Natur och Miljö, Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalvelut, Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen Ympäristökoulu Polku, Metsähallituksen luontopalvelut sekä Valonia. Hanketta koordinoi WWF. 

Lisätiedot

Ohjelmajohtaja
Hanna Seimola