Tässä ovat kesän parhaat grillausvinkit

Ulkona ruoka maistuu aina hyvältä. Vielä paremmalta ateria maistuu, kun sen tietää tekevän hyvää maapallolle. Poimi alta vinkkimme luontoa ja makuhermoja hemmottelevaan grillaukseen!

Suurin osa ruoan ympäristövaikutuksista liittyy eläinperäisen ruoan tuotantoon. Ympäristön kannalta selkeästi merkittävin teko on vaihtaa osa lihasta kasviksiin. Myös lähivesien kestävästi pyydetty kala on ympäristön kannalta oiva vaihtoehto. Täytä siis grilli kasviksilla ja kalalla – näin helppoa se on.

Hampurilainen

Täytä purilainen proteiinipitoisilla kasvistuotteilla. Valmista itse herkullinen pihvi mustapavuista, hyödynnä kaupan valmiit härkäpapu- tai hernepihvit tai grillaa sämpylöiden väliin tofua.

Myös lähivesien kala toimii burgerissa erinomaisesti: paista hampurilaisen väliin vaihtelun vuoksi vaikkapa haukipihvejä. Jos hankit kalansaaliisi kaupasta, WWF:n Kalaopas auttaa tekemään vastuullisia valintoja kalatiskillä.

Makkara

Helli makunystyröitäsi vegenakeilla tai -makkaroilla; niitä löydät markettien kylmäkaapeista tai pakastealtaasta moninaisilla maustevaihtoehdoilla. Ne paistuvat grillissä siinä missä lihaisat vastikkeensa.

Vartaat

Anna kasvisten loistaa, ja tee värikkäät vartaat vaihteeksi ilman lihaa. Panosta kasvisten makua korostaviin marinadeihin. Tai kokeile makeita vartaita, joissa maistuvat mansikka ja ananas.

Pihvi

Yllätä itsesi ja kanssagrillaajat: grillaa pihvin sijaan halsterissa silakoita. Ne maistuvat esimerkiksi uusien perunoiden tai grillissä haudutettujen perunanyyttien kanssa.

Lisukkeet

Lihan määrää voi vähentää helposti lisäämällä lautaselle herkullisia lisukkeita kauden vihanneksista. Testaa grillissä ennakkoluulottomasti kasviksia tai tee griliruoan kaveriksi kesäisiä salaatteja.

Lihan vähentäminen auttaa vesistöjä

Suomalaiseen kesään kuuluvat grillailun lomassa virkistävät pulahdukset järveen tai Itämereen. Jokainen voi omilla ruokavalinnoillaan vaikuttaa vesistöjen hyvinvointiin.

 

Lihantuotanto lisää Itämeren ja sisämaassa järvien rehevöitymistä, kun pelloilta valuu ravinteita vesistöihin. Tutkijoiden mukaan lihankulutuksen vähentäminen voisi merkittävästi parantaa Itämeren tilaa.