Etsijäkoirat jäljittävät eloonjääneitä koaloita Australiassa – Etsintätyö antaa toivoa uhanalaisen lajin tulevaisuudelle

Erityiskoulutuksen saaneita koiria käytetään etsimään eloonjääneitä koaloita, jotta niiden kunto voidaan tarkastaa ja niille voidaan jättää juomavettä. Australiassa etsijäkoirat ovat löytäneet tähän mennessä seitsemän elossa olevaa koalaa palaneesta metsästä Queenslandin osavaltiosta.

Englanninspringerspanielit Taz ja Missy on koulutettu jäljittämään koaloita niiden ulosteiden perusteella. Tällä viikolla koirat etsivät eläimiä Southern Downsin alueelta, jossa metsäpalot aiheuttivat tuhoa jo kaksi kuukautta sitten. Koirien hajuaisti on erittäin hyvä, ja ne ovat etsintätyössä erittäin nopeita.

Vaikka etsintäpaikan paloista on kulunut jo kaksi kuukautta, osa puista savuaa yhä.

”Ensimmäisenä etsintäaamuna koirat löysivät nopeasti tuoretta koalan ulostetta, ja kun katsoimme ylös, näimme koalan poikasensa kanssa puussa. Ne olivat hyväkuntoisen oloisia”, kertoo ekologi Olivia Woosnam, joka johtaa koaloiden etsintätyötä koirien avulla. Etsijätyötä rahoittavat WWF ja australialainen huonekaluyritys Koala.

Kahden ensimmäisen etsintäpäivän aikana koirat löysivät yhteensä seitsemän koalaa, joista osa vaikutti kärsivän nestehukasta. Koirat löysivät lisäksi todisteita muistakin elossa selvinneistä koaloista. Veden puute on vakava ongelma henkiin jääneille villieläimille.

”Tällä alueella koko eukalyptuspuiden latvusto ei ole onneksi palanut, joten koaloilla on jonkin verran ruokaa ja mahdollisuus selvitä täällä. Kun löydämme elossa olevia koaloita, jätämme vesipisteitä niille puiden alle”, Woosnam kertoo.

”Puut ja kasvusto kyllä uusiutuvat palojenkin jälkeen. Kuvista näemme, kuinka palaneessa maisemassa toivoa tuovat sinne tänne ilmestyneet kirkkaanvihreät uudet versot. Monet uhanalaiset lajit ovat kuitenkin kärsineet todella suuria yksilömäärien menetyksiä. Näiden akuuttien toimenpiteiden jälkeen tärkeintä on se, kuinka onnistumme ennallistamaan palaneita alueita, jotta luonto ja lajit pääsevät elpymään”, sanoo WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkonen.

WWF Australian ohjelmapäällikkö Stuart Blanch kertoo, että WWF Australia on ohjannut tähän mennessä yli puoli miljoonaa euroa hätäapuvaroja villieläinten pelastamiseen, hoitoon ja kuntoutukseen. Etsijäkoiraprojekti on osa tätä työtä. Myös suomalaiset ovat lahjoittaneet varoja Australiaan.

”Olemme todella kiitollisia kaikille tukijoillemme eri puolilla maailmaa. Heidän ansiostaan koaloiden pelastaminen on nyt mahdollista”, Blanch kertoo.

Suojele elämää WWF-kummina

Monimuotoinen luonto on kaiken elämän edellytys maapallollamme. Silti luontoa tuhotaan nyt nopeammin kuin koskaan ihmisen historian aikana. Meillä on ratkaisuja pysäyttää luonnon hätätila, mutta se on mahdollista vain tukijoidemme avulla. Nyt tarvitaan jokaista luonnonsuojelijaa!

Lahjoita alk. 10 €/kk

Suojele elämää WWF-kummina

Monimuotoinen luonto on kaiken elämän edellytys maapallollamme. Silti luontoa tuhotaan nyt nopeammin kuin koskaan ihmisen historian aikana. Meillä on ratkaisuja pysäyttää luonnon hätätila, mutta se on mahdollista vain tukijoidemme avulla. Nyt tarvitaan jokaista luonnonsuojelijaa!