Papukaijahavainnot tuovat toivoa luonnon elpymisestä Australiassa

Havainnot uhanalaisista kiiltokakaduista ovat antaneet pientä toivoa luonnon elpymisestä maastopalojen pahoin runtelemalla Kangaroo Islandilla Etelä-Australiassa. Maastopalot tuhosivat jopa puolet ainutlaatuisen saaren luonnosta. Eläimiä yritetään nyt auttaa pesäpöntöillä ja ruokinnalla.

Kartoitustyötä tekevät asiantuntijat ovat havainneet yksittäisten kiiltokakadujen (Calyptorhynchus lathami halmaturinis) pesintäyrityksiä tulen tuhoamilla alueilla Kangaroo Islandilla, joka on ollut yksi pahiten maastopaloista kärsineitä alueita. Vaikka pesintäyrityksiä on havaittu vasta muutamia, ovat havainnot todella arvokkaita muuten täysin tuhoutuneessa maastossa.

”Tuntuu uskomattomalta nähdä naaraskakadujen pesintäyrityksiä karrelle palaneessa ympäristössä. Onneksi muutamat palosta selviytyneet kasuariinapuut muodostavat tuhoutuneelle alueelle ”taskuja”, jotka tarjoavat ravintoa ja suojaa hengissä selviytyneille eläimille”, kertoo kiiltokakadujen suojelua koordinoiva Karleah Berris.

 

Tuli tuhosi puolet Etelä-Australiassa sijaitsevasta Kangaroo Islandista.

Saarella elävät kiiltokakadut on luokiteltu uhanalaisiksi ja niitä oli ennen massiivisia metsäpaloja saarella jäljellä enää arviolta 370 yksilöä. Asiantuntijat pelkäävät, että suurin osa populaatiosta on saatettu menettää paloissa. Palaneella alueella eli 75 prosenttia saaren kiiltokakaduista.

Palot tuhosivat myös suuren osan elintärkeistä alueelle aiemmin rakennetuista pesäpöntöistä. Nyt asiantuntijat kartoittavat alueen tuhoja ja uusien pesäpönttöjen tarvetta. Lintujen määrää päästään kartoittamaan syyskuussa.

“Kiiltokakadut kerääntyvät syyskuussa esittelemään poikasiaan toisille linnuille, joten syyskuu on hyvä ajankohta tarkemmalle laskennalle”, kertoo WWF Australian pääsihteeri Dermot O’Gorman.

WWF Australia rahoittaa myös uusien kasuariinapuiden istutusta palaneille alueille, sillä linnut syövät lähes yksinomaan puun siemeniä.

Villieläimiä ruokitaan, sillä tuli vei ravinnon

Australiassa on autettu lintujen lisäksi myös muita villieläimiä. WWF Australia tukee paloista kärsineillä alueilla villieläinten hoitoa ja eläinsairaaloita sekä eläinten ruokintaa.

 

Villieläimille tarjotaan vihanneksia ja hedelmiä.

Eläimille jätetään hedelmiä ja vihanneksia tarkoin määritellyille paikoille Australiassa.

Ravinnon löytäminen metsäpalojen tuhoamilta alueilta on villieläimille hankalaa. Eläimiä autetaan selviytymään tarjoamalla niille muun muassa heinää, hedelmiä ja vihanneksia.

”Nälkiintyminen uhkaa valtavaa määrää eläimiä. Jätämme villieläimille ruokaa paloista kärsineille alueille luultavasti seuraavan vuoden ajan. Tämä on maraton, ei sprintti”, sanoo WWF:n tukema Wildcare Queanbeyan -järjestön puheenjohtaja Belinda Hogarth-Boyd. Järjestö toimii Tallagandan kansallispuiston ympäristössä Uudessa Etelä-Walesissa, missä palot tuhosivat tuhansia hehtaareja metsää.

Kokonaisuudessaan WWF Australia on ohjannut noin miljoona euroa projekteihin, jotka tukevat villieläinten pelastamista, hoitoa ja toipumista kaikilla metsäpaloista kärsineillä alueilla.

Suojele elämää WWF-kummina

Monimuotoinen luonto on kaiken elämän edellytys maapallollamme. Silti luontoa tuhotaan nyt nopeammin kuin koskaan ihmisen historian aikana. Meillä on ratkaisuja pysäyttää luonnon hätätila, mutta se on mahdollista vain tukijoidemme avulla. Nyt tarvitaan jokaista luonnonsuojelijaa!

Lahjoita alk. 10 €/kk

Suojele elämää WWF-kummina

Monimuotoinen luonto on kaiken elämän edellytys maapallollamme. Silti luontoa tuhotaan nyt nopeammin kuin koskaan ihmisen historian aikana. Meillä on ratkaisuja pysäyttää luonnon hätätila, mutta se on mahdollista vain tukijoidemme avulla. Nyt tarvitaan jokaista luonnonsuojelijaa!