Villieläintuotteiden ostaminen vähentynyt koronapandemian seurauksena Aasiassa ja Amerikassa

Koronapandemia on lisännyt ihmisten tietoisuutta villieläinkaupan ja metsäkadon yhteydestä tartuntatauteihin, ilmenee WWF:n kyselystä. Valtioiden on viimein puututtava laittomaan villieläinkauppaan ja metsien tuhoamiseen, WWF vaatii.

Lähes 30 prosenttia WWF:n kyselytutkimukseen vastanneista Aasiassa ja Yhdysvalloissa kertoi vähentäneensä villieläinten tai niiden osien ostamista tai lopettaneensa sen kokonaan. 62 prosenttia kertoi, ettei osta lainkaan villieläintuotteita. Tänään julkaistu COVID-19: One Year Later -raportti on jatko-osa WWF:n vuosi sitten teettämälle raportille villieläinkaupan ja koronapandemian yhteydestä.

WWF teetti kyselyn Kiinassa, Myanmarissa, Thaimaassa, Vietnamissa ja Yhdysvalloissa. Kiina, Yhdysvallat ja Vietnam ovat merkittäviä markkinoita villieläinkaupalle. Eniten villieläinten ostamista vähensivät thaimaalaiset. Kun vuosi sitten 21 prosenttia thaimaalaisista kertoi vähentäneensä ostamista tai lopettaneensa sen, nyt näin kertoi 41 prosenttia. Kiinalaisista näin vastasi 28 prosenttia.

Kuitenkin yhdeksän prosenttia kaikista vastaajista ja jopa 20 prosenttia vastaajista Vietnamissa aikoo jatkaa villieläinten ostamista. Eniten ostetaan lintuja, käärmeitä, kilpikonnia, sivettikissoja ja muurahaiskäpyjä. Eläimiä käytetään ruuaksi, uskomushoitoihin ja koriste-esineiksi, mutta myös eksoottisiksi lemmikeiksi. Useat lajeista ovat uhanalaisia.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Sivettikissa katsoo sivulle puunrungon takaa

Sivettikissat ovat yksi myydyimmistä eläinlajeista villieläinkaupassa.

Villieläinkauppa pandemian keskeisiä syitä

Kyselytutkimukseen vastanneiden ymmärrys villieläinkaupan yhteydestä koronapandemiaan on vahvistunut. 58 prosenttia tunnisti ihmisten ja villieläinten väliset kontaktit yhdeksi tärkeimmistä syistä tartuntatautipandemioille.

”Ihmisten ymmärryksen lisääntyminen ja sitä kautta kulutuskäyttäytymisen muutos ovat avainasemassa villieläinkaupan kitkemisessä”, sanoo WWF Suomen metsä- ja kehitysyhteistyöasiantuntija Maija Kaukonen.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Kumihanskalla peitetty käsi pitelee kilpikonnan poikasta

Kilpikonnia myydään paljon sekä ruuaksi että eksoottisiksi lemmikeiksi. WWF suojelee kilpikonnia eri puolilla maailmaa.

Kansalaiset vaativat hallituksiltaan toimia villieläinkaupan pysäyttämiseksi. 85 prosenttia tukee hallitusten toimia villieläintorien sulkemiseksi. 88 prosenttia vastaajista kannatti myös vahvoja toimia metsäkadon pysäyttämiseksi. Ylikulutus ja luonnonvarojen kestämätön käyttö johtavat metsien häviämiseen ja pirstaloitumiseen sekä villieläinten elinympäristöjen pienenemiseen. Lisääntyvät kontaktit ihmisten ja villieläinten välillä lisäävät riskiä uusien tautien leviämiseen. Viime vuonna metsiä hävisi jälleen ennätysmäärä.

”Uusien pandemioiden syntyä voidaan ehkäistä tehokkaasti suojelemalla villieläinten elinympäristöjä ja lopettamalla villieläinkauppa. Ympäristön ja lajien hyvinvoinnin turvaaminen ovat samalla ihmisten terveyden vaalimista.”

WWF edistää arvokkaiden metsäalueiden suojelua sekä työskentelee salametsästyksen ja laittoman villieläinkaupan lopettamiseksi. WWF:n tavoite on erityisesti Aasian villieläinkaupan lopettaminen, sillä se on maailmanlaajuisen villieläinkaupan keskus. Aasian kysyntä ajaa lajien salametsästystä eri puolilla maapalloa. WWF vaatii päättäjiltä pikaisia toimia luontokadon pysäyttämiseksi.

”Luonnon monimuotoisuuden ja lajien turvaamisen pitää olla osa kaikkea päätöksentekoa, jotta voimme turvata ihmisen, lajien ja ympäristön tulevaisuuden”, Kaukonen painottaa.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Papukaija istuu orrella ja katsoo kameraan

Lintuja pyydystetään luonnosta paljon villieläinkaupan vuoksi.

  • Näin WWF torjuu villieläinkauppaa
    • Vaadimme valtioilta tiukempia toimia salametsästyksen ja laittoman villieläinkaupan pysäyttämiseksi.
    • Toimimme yhteistyössä valtioiden hallituksien kanssa laittomien eläinmarkkinoiden sulkemiseksi ja kuluttajien tietoisuuden lisäämiseksi.
    • Suojelemme lajeja ja niiden elinympäristöjä ympäri maailmaa. Työskentelemme hallitusten, yritysten ja paikallisten yhteisöjen kanssa estääksemme elinympäristöjen häviämistä ja edistääksemme ilmastonmuutoksen vastaisia käytäntöjä. Täältä voit lukea lisää työstämme ilmastokriisin hillitsemiseksi.
    • Torjumme metsäkatoa eri puolilla maailmaa. Täältä voit lukea lisää metsiensuojelustamme.

Suojele elämää WWF-kummina

Monimuotoinen luonto on kaiken elämän edellytys maapallollamme. Silti luontoa tuhotaan nyt nopeammin kuin koskaan ihmisen historian aikana. Meillä on ratkaisuja pysäyttää luonnon hätätila, mutta se on mahdollista vain tukijoidemme avulla. Nyt tarvitaan jokaista luonnonsuojelijaa!

Lahjoita alk. 10 €/kk

Suojele elämää WWF-kummina

Monimuotoinen luonto on kaiken elämän edellytys maapallollamme. Silti luontoa tuhotaan nyt nopeammin kuin koskaan ihmisen historian aikana. Meillä on ratkaisuja pysäyttää luonnon hätätila, mutta se on mahdollista vain tukijoidemme avulla. Nyt tarvitaan jokaista luonnonsuojelijaa!