Näillä arjen valinnoilla torjut metsäkatoa

Suomessa kuluttaja saattaa tietämättään ostaa kaupasta tuotteita, joiden tuotanto on voinut aiheuttaa metsäkatoa. Keräsimme vinkit, joiden avulla jokainen voi tehdä osansa metsäkadon torjumiseksi.

Suomalaisten kulutustottumukset uhkaavat trooppisia sademetsiä ja muita elinympäristöjä, selviää WWF:n tuoreesta raportista. Korkean metsäkatoriskin kulutustuotteita ovat muun muassa kahvi, puu- ja paperituotteet sekä kaakao.

Suurin vastuu metsäkadon pysäyttämisessä on päättäjillä. Jokainen voi kuitenkin edistää metsäkadon torjuntaa ja näyttää omalla toiminnallaan, millaiseksi haluaisi yhteiskunnan ja markkinoiden kehittyvän. Myös yrityksillä on monia mahdollisuuksia vaikuttaa.

Kokosimme viisi vinkkiä, joiden avulla kuka tahansa voi vähentää ylikulutusta ja ehkäistä metsäkatoa.

1. Vetoa päättäjiin ja vaadi vahvaa metsäkatolakia

Vastuulliset päättäjät edistävät lainsäädäntöä, joka ehkäisee metsäkatoa ja muiden luonnonympäristöjen tuhoa. Lisäksi lainsäädännön tulisi puuttua ihmisoikeusloukkauksiin. EU:ssa on vireillä uusi laki, joka estäisi metsäkatoa aiheuttaneiden tuotteiden myynnin EU-markkinoilla. Jäsenmaat kommentoivat luonnosta pian, joten sinullakin on mahdollisuus vaikuttaa päättäjiin ja vaatia heitä tukemaan vahvaa lakia. Lue vinkkimme täältä!

Ylikulutus länsimaissa on yksi merkittävimpiä tekijöitä metsäkadon taustalla, ja päättäjillä on iso vastuu kamppailussa ylikulutusta vastaan. Vaadi päättäjiä suhtautumaan ylikulutukseen tarvittavalla vakavuudella. Kansainvälisen luontopaneelin mukaan kestävän kehityksen tavoitteita ei voida saavuttaa nykyisillä kulutus- ja tuotantotavoilla.

2. Brändit, yritykset ja kauppiaat mukaan

Voit kannustaa esimerkiksi suosikkibrändiäsi, yrittäjätuttaviasi tai omaa lähikauppaasi ottamaan selvää metsäkatoriskin tuotteista ja niiden alkuperästä. Näin ne voivat toimia jatkossa entistä vastuullisemmin. Kauppiailta, brändeiltä ja yrityksiltä tarvitaan läpinäkyvyyttä. Pyydä kauppiaita varmistamamaan, että myymälän tuotevalikoima on vastuullisesti tuotettu ja hankittu.

Vaikka suuryrityksillä on enemmän valtaa vaikuttaa globaaliin ylikulutukseen, kaikenkokoiset yritykset voivat toimia yhdessä ja osoittaa, että ylikulutus ja metsäkato on pysäytettävä. Poimi talteen WWF:n vinkit yrityksille!

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Brasialiassa luonnolle korvaamatonta Cerrado-savannialuetta raivataan rehusoijan tuotantoon ja laidunmaiksi. Satelliittikuvien perusteella pelkästään vuoden 2021 tammi–elokuussa savannia tuhoutui lähes 3 800 neliökilometriä eli enemmän kuin yli 17 kertaa Helsingin kokoinen alue. Kasvipainotteinen ruokavalio pienentää painetta raivata uusia alueita maatalouden tarpeisiin.

3. Kasvipainotteisella ruokavaliolla kohti muutosta

Toimiva tapa vähentää ylikulutusta ja metsäkatoa on muokata omaa ruokavaliota ympäristöystävällisemmäksi. Vähennä eläinperäisiä tuotteita ja lisää lautaselle runsaasti kasviksia.

Kasvipainotteinen ruokavalio pienentää painetta raivata jälleen uusia alueita tuotantoeläinten laitumiksi tai rehusoijan viljelysmaiksi. Tiesitkö, että suurin osa maailmassa tuotetusta soijasta käytetään eläinten rehuksi?

Inspiroidu kasvisresepteistämme tai tutustu kestävämpään ruokavalioon tilaamalla WWF:n ruokakurssi!

4. Käännä katse kulutukseen

Tehokkain keino ylikulutuksen vähentämiseksi on yksinkertaisesti kuluttaa vähemmän. Osta vain tarpeeseen ja harkitse, voisitko tehdä ainakin osan välttämättömistä hankinnoista kierrätettynä.

Jo hankituista tavaroista ja vaatteista kannattaa pitää hyvää huolta. Esimerkiksi parsimalla reikiintyneen t-paidan pidennät tuotteen käyttöikää, eikä uutta tarvitse ostaa.

Vastuullinen kuluttaja kiinnittää huomiota myös kierrätysmateriaalista valmistettuihin tuotteisiin. Voit ostaa esimerkiksi kierrätyskuidusta valmistettua wc- ja talouspaperia, koska näitä ei voida hyödyntää uudelleen.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Yksipuoliset palmuöljyplantaasit uhkaavat lajien selviytymistä. Palmuöljyä käytetään lukuisissa tuotteissa, kuten margariineissa, leivonnaisissa, kekseissä, muroissa, pesuaineissa ja kosmetiikkatavaroissa. Pakkauksen tuoteselosteesta voi tarkistaa, onko tuotteessa käytetty palmuöljyä tai onko sillä RSPO-sertifiointi.

5. Suosi vastuullisia tuotteita

Suomessa korkean metsäkatoriskin elintarvikkeita ovat esimerkiksi kahvi sekä kaakaota sisältävät hyödykkeet, kuten suklaa. Tällaiset tuotteet voi nähdä laatutuotteina, joita nautiskellaan vastuullisesti. Kun ostat kyseisiä elintarvikkeita, suosi vastuullisuussertifioituja tuotteita. Reilun Kaupan, UTZ:n ja Rainforest Alliancen sertifikaatit on laadittu kahvi- ja kaakaotuotteille.

Muita vastuullisuussertifiointeja ovat muun muassa RSPO-sertifiointi palmuöljylle ja FSC-sertifiointi puu-, paperi-, ja kumituotteille. Mikään sertifiointimenetelmä ei ole yksin täydellinen, ja siksi sertifiointijärjestelmiä pitää parantaa jatkuvasti ja niiden rinnalle kehittää vahvaa julkista sääntelyä. Parhaimmillaan sertifikaatit voivat olla tärkeä osa ylikulutuksen hallintaa.

Maailman metsäkato on pysäytettävä vuoteen 2030 mennessä, ja puolet maailman metsistä saatava suojelun tai kestävän käytön piiriin. Näiden tavoitteiden puolesta WWF tekee töitä joka päivä, sillä metsien tuho tarkoittaa tuhoa myös luonnon monimuotoisuudelle – kaiken elämän edellytykselle. Nostamme tänä vuonna esiin metsäkadon syitä, merkitystä luonnolle ja ilmastolle sekä ratkaisuja metsäkadon pysäyttämiseen. Vain yhdessä voimme rakentaa kestävämmän maailman.

Auta nyt WWF-kummina

Me häviämme, jos luonto häviää. Vain yhdessä voimme pysäyttää metsäkadon. WWF-kummina olet kanssamme pelastamassa maailman metsiä koko kansainvälisen verkostomme voimin. Suojelemalla luonnon monimuotoisuutta, suojelemme myös kaikkia ihmisen elämän mahdollistavia asioita.

Liity suojelijoiden joukkoon

Auta nyt WWF-kummina

Me häviämme, jos luonto häviää. Vain yhdessä voimme pysäyttää metsäkadon. WWF-kummina olet kanssamme pelastamassa maailman metsiä koko kansainvälisen verkostomme voimin. Suojelemalla luonnon monimuotoisuutta, suojelemme myös kaikkia ihmisen elämän mahdollistavia asioita.