Koala julistettu uhanalaiseksi – taustalla Australian tuhoisat metsäpalot

Australian itärannikolla elävät koalat on julistettu uhanlaiseksi. Elinympäristöjä tuhonneet maastopalot ovat merkittävä syy ikonisen lajin ahdinkoon.

Australian hallitus on muuttanut maan itärannikolla elävän koalakannan uhanalaisuusluokitusta silmälläpidettävästä erittäin uhanalaiseksi lajiksi.

Itärannikolla elävien koalojen ahdingon taustalla ovat etenkin vuosina 2019–2020 riehuneet, ilmastokriisin vauhdittamat metsäpalot, jotka tuhosivat lajin elinalueita. Lukuisia koaloja myös loukkaantui pahoin ja kuoli paloissa.

Hallituksen päätöksellä pyritään nostamaan koalan kutistuvat kannat kasvuun. Uhanalaisuuden status takaa lajille toivon mukaan lisää lain tuomaa suojaa. Päätös vaikuttanee myös muihin lajeihin, jotka elävät koalan kanssa samoilla alueilla.

Lajin ahdinkoon on myös historiallisia syitä. Eurooppalaiset uudisasukkaat tappoivat 1800–1900-luvuilla ainakin kahdeksan miljoonaa koalaa niiden turkkien takia. Turkit olivat haluttuja etenkin niiden vedenpitävyyden takia.

Uhanalaisuusluokituksen lisäksi koalan tulevaisuuden turvaamiseksi on tehtävä paljon käytännön suojelutyötä. WWF ennallistaa Australiassa tuhoutuneita elinympäristöjä ja tekee kunnianhimoista ilmastotyötä. Yhtenä tavoitteena on koalakantojen tuplaaminen maan itärannikolla vuoteen 2050 mennessä.

“Elinalueiden suojelu ja ilmastonmuutoksen torjunta ovat avainasemassa koalan ja monien muiden lajien tulevaisuuden turvaamisessa. Me suomalaiset voimme edistää näitä asioita etenkin kansainvälisissä ilmasto- ja luontoneuvotteluissa”, sanoo WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkonen.

Suojele elämää WWF-kummina

Monimuotoinen luonto on kaiken elämän edellytys maapallollamme. Silti luontoa tuhotaan nyt nopeammin kuin koskaan ihmisen historian aikana. Meillä on ratkaisuja pysäyttää luonnon hätätila, mutta se on mahdollista vain tukijoidemme avulla. Nyt tarvitaan jokaista luonnonsuojelijaa!

Lahjoita alk. 10 €/kk

Suojele elämää WWF-kummina

Monimuotoinen luonto on kaiken elämän edellytys maapallollamme. Silti luontoa tuhotaan nyt nopeammin kuin koskaan ihmisen historian aikana. Meillä on ratkaisuja pysäyttää luonnon hätätila, mutta se on mahdollista vain tukijoidemme avulla. Nyt tarvitaan jokaista luonnonsuojelijaa!