Merikotka pelastettiin sukupuutolta Suomessa: “Täällä on kolme poikasta!” 

Merikotkien tilanne oli vuonna 1972 lohduton: kanta oli pienentynyt jatkuvasti 1900-luvun alusta lähtien. Lisäksi havaittiin, että pesivien lintujen lisääntymiskyky oli alentunut ympäristömyrkkyjen takia. WWF:n merikotkatyöryhmä aloitti pesäpaikkojen suojelun ja talviruokinnan merikotkien turvaksi, ja työ kantoi hedelmää pelastaen lajin lopulta sukupuutolta Suomessa.

WWF:n merikotkatyöryhmän jäsenen Esko Joutsamon hämmennys oli suuri, kun hän kesäkuussa 1973 sai kohotettua päänsä merikotkan mahtavan risupesän reunan yli.

”Hei, käsittämätöntä, täällä on kolme poikasta”, hän huikkasi retkitoverilleen Kaius Hedenströmille, jonka kanssa he olivat aloittaneet merikotkan seuranta- ja suojelutoimet Saaristomerellä jo vuonna 1962.

Joutsamo kiipesi takaisin puun alaoksille, jotta Hedenström sai heitettyä kapulan ympärille puristetun lisärenkaan Joutsamon käteen. Kolmen poikasen pesä oli tuolloin jotain niin ennenkuulumatonta, että Joutsamolla oli puuhun kiivetessään vain kaksi rengasta.

Joutsamo rengasti kaikki kolme poikasta. Samana syksynä pesinnän yhteenvetoa laadittaessa kävi ilmi, että tuossa pesässä oli enemmistö koko maan merikotkan poikasista: kaikkiaan Suomesta löydettiin vuonna 1973 vain viisi merikotkan poikasta.

Vuosikymmeniä kului eikä Joutsamon rengastamista kotkanpojista kuulunut mitään. Vuoden 1995 alkupuolella Joutsamo sai tiedon, että Hannu Ekblom oli saanut Ahvenanmaan Föglön kotkahaaskalla kaukoputkeensa renkaan E-3948, joka oli yksi kesäkuussa 1973 rengastetuista poikasista. Se oli tuolloin jo yli 21 vuotta vanha ja oli ilmeisesti asettunut pesimään Föglöhön.

Loppukesällä 1998 Joutsamo sai tiedon, että kotka oli löydetty kuolleena. Kotkavanhuksen iäksi kirjattiin 25 vuotta 1 kuukautta ja 10 päivää ja se oli pitkään vanhin tunnettu merikotka Suomessa.

(Juttu jatkuu kuvien jälkeen.)

WWF pelasti merikotkan Suomessa

WWF:n merikotkatyöryhmä perustettiin vuonna 1972, jolloin maamme suurimman petolinnun tilanne oli surkea. Kanta oli pienentynyt jatkuvasti 1900-luvun alusta lähtien. 1970-luvulla havaittiin, että pesivien lintujen lisääntymiskyky oli alentunut ympäristömyrkkyjen takia, ja esimerkiksi vuonna 1975 kuoriutui ainoastaan neljä poikasta

WWF:n merikotkatyöryhmä, joka koostui asiantuntijoista ja innokkaista lintuharrastajista, alkoi tehdä valistustyötä ja suojella pesäpaikkoja yhdessä maanomistajien ja viranomaisten kanssa.

Kenties tärkein yksittäinen toimi merikotkan pelastamiseksi oli työryhmän aloittama talviruokinta, jonka avulla kotkille tarjottiin myrkytöntä ravintoa. Hiljalleen kanta elpyi. Nykyään poikasia syntyy vuosittain noin 500.

Luonnonsuojelussa tarvitaan uskoa siihen, että mahdottomalta tuntuvat asiat voivat toteutua. Merikotkan pelastaminen sukupuuton partaalta Suomessa on tällainen liki uskomaton menestystarina.

Tue työtämme luonnon hyväksi

Ole kanssamme ratkaisemassa maapallon vakavimpia ympäristöongelmia ja rakentamassa tulevaisuutta, jossa ihmiset ja luonto elävät tasapainossa. Tuellasi mahdollistat ympäristönsuojelutyömme. Voit auttaa pitkäjänteisesti kummina, kertalahjoituksella tai vaikka perustamalla syntymäpäiväkeräyksen. On monia tapoja auttaa – löydä omasi.

Katso, miten voit auttaa

Tue työtämme luonnon hyväksi

Ole kanssamme ratkaisemassa maapallon vakavimpia ympäristöongelmia ja rakentamassa tulevaisuutta, jossa ihmiset ja luonto elävät tasapainossa. Tuellasi mahdollistat ympäristönsuojelutyömme. Voit auttaa pitkäjänteisesti kummina, kertalahjoituksella tai vaikka perustamalla syntymäpäiväkeräyksen. On monia tapoja auttaa – löydä omasi.