WWF:ltä saat vinkkejä ja käytännön työkaluja ympäristökasvatukseen ja kestävän elämäntavan edistämiseen. Maksuttomat, valmiit oppimateriaalit sopivat eri-ikäisten kestävyyskasvatukseen, moniin oppiaineisiin sekä aikuisopetukseen. Lisäksi tarjoamme esimerkiksi vierailijoita, tapahtumakonsepteja, ohjeita ympäristövaikuttamiseen, nuorten toimintaryhmän sekä koulutusta kasvattajille.
Ideoita ympäristökasvatukseen
Koulutukset kasvattajille
Monialaiset oppimiskokonaisuudet
Alakoulujen tapahtumapäivä WWF-Tempaus
Ympäristökasvatuksen kumppanuudet
Ajankohtaista
Viimeinen hetki tilata WWF:n kouluvierailu!
WWF-lähettilään pitämällä maksuttomalla oppitunnilla pohditaan, miten luonnon köyhtyminen pysäytetään. Aihetta lähestytään kaakaontuotannon ja -kulutuksen kautta, joten tunti sopii oivasti lähestyvään joulun aikaan. Oppitunti on suunnattu yläkoululaisille ja toisen asteen opiskelijoille.
Viimeinen hetki tilata WWF:n kouluvierailu!
Hyviä uutisia ympäristönsuojelusta
Pystytä luokkaasi tai koulusi käytävälle Hyvien uutisten näyttely. Näyttelyssä on esillä toteutuneita, hyviä ympäristöuutisia sekä tulevaisuuden uutisia joiden eteen voimme toimia nyt. Maksuton materiaali sisältää myös äänestystehtävän, jonka avulla näyttelyn antia voidaan käsitellä opetuksessa.
Hyviä uutisia ympäristönsuojelusta
Mitä ympäristökasvatus on?
Ympäristökasvatus on toimintaa, joka tukee yksilöitä niiden tietojen, taitojen ja asenteiden omaksumisessa, joita tarvitaan vastuulliseen ja luontoa suojelevaan elämään. Ympäristökasvatuksen avulla vahvistetaan yksilöiden luontosuhdetta, vähennetään ihmistoiminnan negatiivisia vaikutuksia ympäristöön ja rakennetaan kestävän kehityksen mukaista yhteiskuntaa.
Vinkkejä ympäristökasvatukseen eri kohderyhmille
Varhaiskasvatuksessa rakennetaan perustaa kestävälle elämäntavalle. Ympäristökasvatus pienimpien kanssa on luonnossa oloa ja luonnon tutuksi tekemistä, eläytymistä muiden lajien elämään sekä arjen pieniä tekoja. Eskarit voivat harjoitella koululaisen taitoja luontoteemaisin tehtävin ja askarteluin, kierrätysmateriaaleista tietenkin. Valmista opetusmateriaalia esimerkiksi:
Alakouluikäisten ympäristökasvatus keskittyy luontosuhteen vahvistamiseen monin tavoin, erityisesti lähiluonnon havainnointiin sekä uteliaisuuden ja empatian herättämiseen muita lajeja kohtaan. Oppilaiden kanssa tutustutaan erilaisiin elinympäristöihin ja opitaan niiden toiminnasta – keinoina myös taide ja kädentaidot. Luokkana pohditaan ja laaditaan yhteisiä kestävän elämän toimintamuotoja arkeen, ja toteutetaan monialaisia ympäristöprojekteja. Alakoulun kestävyyskasvatukseen sopii myös lauantaikoulupäivä tai liikuntapäivä luonnon puolesta. Valmista opetusmateriaalia esimerkiksi:
Kestävän elämäntavan omaksuminen on olennainen osa tämän hetken nuoren kasvua. Yläkoululaisten kestävyyskasvatus on ympäristöaiheiden yhdistämistä käytännön arkeen sekä kuluttajataitojen ja vaikuttamisen opettelua. Kestävää kehitystä käsitellään eri oppiaineissa, myös taito- ja taideaineissa, ja opetukseen tuodaan käytännön esimerkkejä kestävästä elämäntavasta. Yläkoululaisia ohjataan jo pohtimaan globaalia mittakaavaa ja toiminnan mahdollisuuksia. Valmista opetusmateriaalia yläasteen kestävyyskasvatukseen esimerkiksi:
Osallisuus, toimijuus ja yhteisöllisyys korostuvat lukiolaisten ympäristökasvatuksessa. Lukio-opetus antaa vahvan tietosisällön, joten sen vastapainoksi ja tiedon soveltamiseksi toteutetaan käytännön ympäristöprojekteja. Opiskelijat voivat ottaa ohjat käsiinsä niin opiskelussa kuin kouluyhteisön toiminnan muuttamisessa ympäristövastuullisemmaksi. Tavoitteena lukiolaisten kestävyyskasvatuksessa voi olla aktiivinen ympäristökansalaisuus, systeeminen ymmärrys ja globaalivastuu. Lukioon soveltuvia aineistoja
Luonnontieteellinen ymmärrys ja arjen ympäristötaidot ovat sekä yleissivistystä että olennaista ammatillista osaamista. Kestävyyskasvatus ammatillisissa opinnoissa vahvistaa ympäristöosaamista, motivoi vastuullisuuteen ja tarjoaa konkreettisia toiminnan esimerkkejä. Yhteisten tutkinnonosien kestävän kehityksen osaamistavoitteita tukevia WWF:n aineistoja ovat esimerkiksi:
Ilmastonmuutos ja luontokato koskettavat nuoria. Tarjoamalla mahdollisuuksia toimia niiden estämiseksi ja positiivisten luontovaikutuksen lisäämiseksi, voimme lisätä hyvinvointia ja vahvistaa nuorten luottamusta hyvään tulevaisuuteen. Nuorten vapaa-ajantoiminnassa, kerhoissa ja leireillä ympäristökasvatus tarjoaa keskusteluja, ulkotoimintaa, pelejä, talkootöitä sekä erilaisia vaikuttamisen keinoja. Hyödyllisiä materiaaleja:
Ympäristökasvatus tuo aikuiset oppijat elämän merkityksellisyyden äärelle. Se kannustaa pohtimaan, kuinka voimme elää vastuullista, tuottavaa ja luontoa suojelevaa elämää. Aikuisille suunnattu ympäristökasvatus on hyvinvointia luonnosta, kestävää elämäntapaa sekä vaikuttamisen paikkoja arjessa ja työelämässä. Aikuisopetukseen sopivia aineistoja kestävyyskasvatukseen esimerkiksi: