© Magdanatka / Shutterstock

Riista

Kestävästi pyydetty riista on oiva vaihtoehto, kun haluat syödä ympäristön kannalta parempaa lihaa. Hirvi, metsäkauris ja valkohäntäkauris kestävät nykyisen kokoisen metsästyksen hyvin. Riistaa ei kuitenkaan riitä kestävästi pyydettynä kattamaan koko tämänhetkinen lihankulutuksemme. Poro ei ole riistaa.

WWF:n Lihaoppaassa on arvioitu kotimaisista hirvieläimistä hirvi, metsäkauris ja valkohäntäkauris. Hirvieläinten osuus riistasta on kilomäärällisesti ylivoimaisesti merkittävin, ja näiden lajien kannat kestävät nykyisen kokoisen metsästyksen hyvin. Valkohäntäkauris on Suomeen Pohjois-Amerikasta tuotu vieraslaji.

Muissa riistalajeissa on mukana myös uhanalaisia lajeja, kuten esimerkiksi useita sorsalintulajeja. WWF:n mielestä uhanalaisten lajien metsästys ei lähtökohtaisesti ole kestävää. Myös monien metsäkanalintujen kannat ovat suuressa osassa Suomea taantuneet voimakkaasti, ja niiden tilaa voidaan parantaa mm. vähentämällä metsästystä.

Riistana myydään myös tarhattuja eläimiä, kuten saksanhirveä, joita ei ole tässä oppaassa arvioitu.

Kotimaiset hirvieläimet (hirvi, metsäkauris ja valkohäntäkauris)

  • Ilmasto
  • Monimuotoisuus
  • Torjunta-aineet
  • Rehevöityminen

Hirvi-, metsäkauris- ja valkohäntäkauriskannat kestävät nykyisen kokoisen metsästyksen hyvin. Valkohäntäkauris on ihmisen Suomeen tuoma vieraslaji.

Jaa tämä sivu: