Syö ym­pä­ris­töys­tä­väl­li­ses­ti

Kestämätön ruuantuotanto on suurin yksittäinen syy luonnon monimuotoisuuden romahtamiseen. Lisäksi ruuantuotanto on maailmanlaajuisesti suurin yksittäinen kasvihuonekaasujen aiheuttaja. Valitsemalla lautaselle pääasiassa kasviksia jätät enemmän tilaa villille luonnolle ja hillitset ilmastonmuutosta.

Ympäristöystävälliset ruokavinkit

1. Syö pääasiassa kasviksia

Suomalaisten lihankulutus on kasvanut yli 20 prosenttia 2000-luvulla. Runsas lihankulutus rehevöittää Itämerta, kuormittaa ilmastoa ja uhkaa luonnon monimuotoisuutta. Lihaa kannattaa korvata ensisijaisesti kasviksilla.

2. Älä heitä ruokaa roskiin

Syömiskelpoisen ruuan heittäminen pois on erityisen haitallista ympäristölle, sillä siinä haaskataan ruuan tuotantoon, kuljetukseen ja varastointiin käytetyt resurssit ja ne kaikki ruuan tuotannon ympäristövaikutukset ovat syntyneet turhaan. Kaatopaikalle päätyvä ruoka aiheuttaa lisäksi metaanipäästöjä, jotka kiihdyttävät ilmastonmuutosta paljon voimakkaammin kuin hiilidioksidi.

3. Suosi vastuullisesti tuotettuja tuotteita

Syömme joka päivä eri puolilta maailmaa tuotoa ruokaa, jonka tuotanto on voinut vaikuttaa alkuperämaan ympäristöön. WWF:n Kalaopas ja Lihaopas auttavat tekemään vastuullisia valintoja kala-, liha- ja juustotiskillä. Kasviksia kannattaa syödä runsaasti, monipuolisesti ja satokauden mukaisesti.

Lihantuotanto uhkaa villieläimä ja ilmastoa

Tiesitkö, että...

Pakkausten ja kul­je­tus­mat­ko­jen merkitys ruuan ym­pä­ris­tö­vai­ku­tuk­sis­sa on yhteensä vain noin kymmenen prosenttia.

Soijapavun sadonkorjuuta Brasiliassa

Valtaosa ruuan ympäristövaikutuksista syntyy alkutuotannosta eli kasvien ja eläinten kasvatuksesta. Lihan, kananmunien ja maidon tuottamiseksi pitää kasvattaa ensin viljaa ja muita kasveja tuotantoeläinten ruuaksi. Tämän vuoksi eläinperäisillä tuotteilla on moninkertaiset ympäristövaikutukset kasviperäisiin tuotteisiin verrattuna.

Ilmastoa kuormittaa erityisesti naudanlihan tuotanto, sillä eläimen luontaisessa ruuansulatuksessa syntyy metaania, joka on voimakas kasvihuonekaasu. Lisäksi kasvava lihantuotanto ajaa villieläimet ahtaalle. Kun lihan kulutus lisääntyy, trooppisia metsiä ja muita villieläinten elinympäristöjä raivataan laidunmaiksi ja pelloiksi rehun tuotantoon.

Ympäristöystävällinen ruokavalio on herkullinen ja tehokas tapa hillitä ilmastonmuutosta sekä suojella Itämerta ja luonnon monimuotoisuutta. Tällä hetkellä suomalaisten ruokailutottumukset eivät keskimäärin ole ympäristöystävällisiä. Suomessa syödään lihaa paljon enemmän kuin olisi luonnon kannalta kestävää, lihan kulutus on yli kaksinkertaistunut 1960-luvulta ja lisääntynyt lähes 20 prosenttia vielä 2000-luvulla.

Valitse lautasellesi:

  • Pääasiassa kasviksia

    Selkeästi suurin osuus ruuan ympäristövaikutuksista liittyy eläinperäisen ruuan tuotantoon. Valitsemalla lautaselle pääasiassa kasviksia jätät enemmän tilaa villille luonnolle.

  • Punaista lihaa korkeintaan kerran viikossa

    Erityisesti naudanlihan tuotanto kuormittaa ympäristöä merkittävästi. Jos syöt lihaa, WWF:n Lihaopas auttaa tekemään ympäristön kannalta parempia valintoja

  • Broileria korkeintaan muutaman kerran viikossa

    Broilerinrehu sisältää usein soijaa, jonka vastuuton viljely tuhoaa metsiä etenkin Etelä-Amerikassa. Jos syöt lihaa, WWF:n Lihaopas auttaa tekemään ympäristön kannalta parempia valintoja

  • Maitotuotteita ja munia harkiten

    Kananmunien ja maidon tuottamiseksi pitää kasvattaa ensin viljaa ja muita kasveja tuotantoeläinten rehuksi. Siksi myös niillä on suuremmat ympäristövaikutukset kasviperäisiin tuotteisiin verrattuna. Ympäristön kannalta kestävä ruokavalio sisältää lasillisen maitoa tai pari siivua juustoa päivässä ja korkeintaan kuusi kanamunaa kuukaudessa.

  • WWF:n Kalaoppaan vihreän listan vaihtoehtoja

    Jos syöt kalaa, WWF:n Kalaopas auttaa tekemään vastuullisia kalavalintoja.

Ylikalastus autioittaa meriä

Kalankulutus on kasvanut maailmanlaajuisesti kolmanneksen viimeisimmän 20 vuoden aikana, ja väestönkasvu lisää painetta kalastaa aina vain lisää. Tällä hetkellä lähes kolmannes maailman kalakannoista on ylikalastettuja. Ylikalastus tarkoittaa sitä, että kaloja pyydetään enemmän kuin niitä syntyy.

Ylikalastuksen lisäksi iso ongelma on se, että valtava osa pyydetyistä kaloista heitetään takaisin mereen kuolleena, ei-toivottuna sivusaaliina. Kasvatuksella ei kuitenkaan nykyisellään ratkaista ylikalastukseen liittyviä ongelmia, sillä laitoksissa kasvavien kalojen rehuksi tarvitaan luonnonkalaa. Niinpä esimerkiksi lohen kasvatus kuluttaa toistaiseksi enemmän kalaa kuin kasvatuksella pystytään tuottamaan. Monet rehuksi päätyvistä kaloista, kuten silakka, sopisivat yhtä hyvin suoraan ihmisten lautasille.

Suomalaisten kulutustottumukset näkyvät maailman merillä, sillä selkeästi suurin osa syömästämme kalasta on tuotu muualta. Eniten suomalaiset syövät Norjassa kasvatettua lohta, seuraavina tulevat kasvatettu kirjolohi ja tonnikala. Tuontikaloille löytyy hyviä vaihtoehtoja läheltä.

Valitse lautasellesi:

  • WWF:n Kalaoppaan vihreitä vaihtoehtoja
  • Lähivesien kaloja

    Esimerkiksi silakka, ahven, muikku, särki, lahna ja hauki ovat ympäristön kannalta erittäin hyviä vaihtoehtoja.

Ruokahävikki on tuhlattuja luonnonvaroja

Syömiskelpoisen ruuan heittäminen pois on erityisen haitallista ympäristölle, sillä siinä haaskataan ruuan tuotantoon, kuljetukseen ja varastointiin käytetyt resurssit ja ne kaikki ruuan tuotannon ympäristövaikutukset ovat syntyneet turhaan. Kaatopaikalle päätyvä ruoka aiheuttaa lisäksi metaanipäästöjä, jotka kiihdyttävät ilmastonmuutosta paljon voimakkaammin kuin hiilidioksidi.

Eniten ruokaa Suomessa menee hukkaan kotitalouksissa, noin puolet enemmän kuin kaupoissa. Pelkästään kotona syntyvä hävikki verottaa jokaisen suomalaisen lompakkoa noin 125 eurolla vuodessa.

Näin vähennät ruokahävikkiä kotona:

  • Älä osta ruokaa turhaa. Katso kaappiin ja tee kauppalista ennen kauppaan lähtöä.
  • Tarkasta kaupassa tuotteiden päivysmerkinnät, jotta ehdit käyttää tuotteen ajoissa.
  • Älä hamstraa tarjoustuotteita, joita et ehdi käyttää.
  • Pane nopeammin pilaantuvat tuotteet jääkaapin etuosaan ja käytä mieluiten läpinäkyviä säilytysrasioita.
  • Pakasta yli jäänyt ruoka.
  • Ennen kuin heität vanhentuneen elintarvikkeen pois, katso, haista ja maista.
  • Kuivahtaneita leipiä ja nahistuneita vihanneksia ja hedelmiä voi käyttää vielä monen ruuan valmistuksessa.

Lähde ja lue lisää: saasyoda.fi