Marttiini x WWF -juhlapuukko on suunniteltu luonnonystävälle

Marttiini suunnitteli 50 vuotta täyttäneelle WWF Suomelle pyöreiden vuosien kunniaksi Marttiini x WWF -puukon, joka sopii luonnossaliikkujan käyttöpuukoksi sekä vuolupuukoksi. Puukko on suunniteltu ympäristöystävällisistä materiaaleista ja kestämään käytössä vuosikymmeniä.

WWF Suomen 50-vuotista taivalta juhlistavan puukon suunnittelu haastoi Marttiinia kehittämään mahdollisimman kestävästi kehitetyn ja pitkäikäisen tuotteen. Marttiini on suomalainen yritys, jolla on pitkä historia puukkojen valmistuksessa.

Marttiini x WWF -puukon suunnittelussa mukana ollut Marttiinin tuotannon menetelmäsuunnittelija Susanna Lehvonen tuli prosessiin mukaan siinä vaiheessa, kun luonnoksista alettiin kehittämään ensimmäisiä fyysisiä kappaleita.

Hän näki yritysyhteistyössä mahdollisuuden päästä kokeilemaan, kuinka paljon tuotesuunnittelussa voidaan hyödyntää kierrätettyjä ja ympäristön kannalta kestäviä materiaaleja.

”Tässä oli tilaisuus kokeilla jotain ihan uutta. Päädyimme käyttämään puukossa sellaisia materiaaleja, joita meillä ei ole aikaisemmin käytetty”, Lehvonen kertoo.

Marttiini x WWF -puukko on lukuisten kokeilujen ja onnistuneen yhteistyön tulos

Puukon suunnittelun alkuvaiheessa tuotekehittelyn kärjeksi teroittui kestävän kehityksen huomioiminen. Siinä käytettyjen materiaalien tuli olla ympäristöystävällisiä ja WWF:n hyväksymiä sekä niin laadukkaita, että puukko kestää kantajansa käytössä vuosikymmenten ajan.

”Suunnittelua auttoi todella paljon se, että WWF:ltä oli tullut materiaalien suhteen rajaavia ehtoja esimerkiksi puun valitsemisen suhteen. Pidimme niitä materiaalivalintojen lähtökohtina, ja lähdimme etsimään siltä pohjalta parasta mahdollista materiaalia.”

Lehvonen kertoo, että varteenotettavia materiaaleja kuitenkin löytyi nopeasti. Marttiini päätyi käyttämään Marttiini x WWF-puukossa ensimmäistä kertaa biokomposiittia, joka on seos WWF:n hyväksymää FSC-sertifioitua puuta (40 %) sekä biopohjaista muovia.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Marttiini x WWF -juhlapuukko

Marttiini x WWF -puukko sopii luonnossaliikkujan käyttöpuukoksi sekä vuolupuukoksi.

Uuden materiaalin käyttöönotto oli sekä haasteellista että palkitsevaa. Esimerkiksi kahvan vaaleanvihreä sävy saavutettiin lukuisien kokeilujen tuloksena.

”Meillä ei ollut entuudestaan tietoa siitä, miten biokomposiittikahvoja värjätään. Oli mielenkiintoista ja opettavaa kokeilla biokomposiitin värjäämistä ja nähdä lopputuloksena tuote, joka sopii WWF:n arvoihin ja on myös Marttiinin näköinen.”

Lisäksi puukossa käytettiin tuotannosta syntyneitä kierrätysmateriaaleja. Puukon sormisuojahelan valmistuksessa hyödynnettiin Rapala VMC:n tuotannon sivuvirtaa, uistinvalmistuksesta ylijäänyttä 100 prosenttisesti kierrätettyä ABS-muovia. Marttiini on kuulunut Rapala VMC:n konserniin vuodesta 2005. Lisäksi puukon terä on valmistettu hiiliteräksestä, josta 45 prosenttia on kierrätettyä.

”Marttiinilla on pitkä osaaminen ja historia nahkatuppien tekemisessä, ja tässä puukossa käytetyn tupen suhteen oli ehdottoman tärkeää, että käytämme kasvisparkittua ja sertifioitua nahkaa.”

Lehvosen mukaan juhlapuukon suunnittelun lähtökohtana oli tehdä pitkäikäinen tuote, joka kestää käytössä parhaimmillaan sukupolvelta toiselle. Materiaalit valittiin puukon huoltamista silmällä pitäen.

”Teräs kannattaa aina kuivata huolella ennen kuin sen laittaa takaisin tuppeen. Ja nahkatuppea voi välillä pyyhkiä nahkealla liinalla tai huoltaa nahalle tarkoitetulla vahalla, mikä lisää tupen käyttöikää”, Lehvonen vinkkaa.

”Hiiliteräksestä valmistettua terää voi lisäksi huoltaa välillä suolatonta ruokaöljyä käyttäen.”

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Marttiini x WWF -juhlapuukko

Jokaisesta myydystä puukosta lahjoitetaan 10 euroa suomalaisten metsien suojelutyöhön.

Uudet kokeilut kannustivat yritystä vastuullisuuden kehittämiseen

Lehvosen mukaan Marttiinin ja WWF Suomen yhteistyö herätti ajatuksia tuotteiden ja työstötapojen kehittämisestä entistä vastuullisemmaksi.

”Saimme paljon ideoita, kuinka voisimme hyödyntää entistä enemmän meidän omaa sivuvirtaamme ja miten voisimme kierrättää vielä enemmän”, Lehvonen kertoo.

Marttiini x WWF -puukkoa valmistettiin 500 kappaleen erä, ja jokainen puukko on numeroitu keräilykappale. Marttiini lahjoittaa jokaisesta myydystä Marttiini x WWF -puukosta 10 euroa suomalaisten metsien suojelutyöhön. Royalty-lahjoituksen avulla WWF jatkaa työtään, jonka tavoitteena on pysäyttää luonnon köyhtyminen ja turvata Suomen metsien monimuotoisuus.

Yritys, auta luontoa yhdessä WWF:n kanssa

Toimimme yhdessä yritysten kanssa luontokadon pysäyttämiseksi, sillä kaikkia tarvitaan mukaan rakentamaan tasapainoista tulevaisuutta luonnolle ja ihmisille.

Katso lahjoitus- ja kumppanuustavat

Yritys, auta luontoa yhdessä WWF:n kanssa

Toimimme yhdessä yritysten kanssa luontokadon pysäyttämiseksi, sillä kaikkia tarvitaan mukaan rakentamaan tasapainoista tulevaisuutta luonnolle ja ihmisille.