©  Kalle Erkkilä / WWF
Päivitetty

Koulutukset kasvattajille

WWF järjestää monipuolisia, maksuttomia ympäristökasvatuskoulutuksia, joissa tutustutaan ajankohtaisiin teemoihin ja innostaviin opetusmenetelmiin. Kouluttajina toimivat WWF:n ympäristökasvattajat. Järjestämme koulutuksia eri puolilla maata yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Lukuvuoden 2016-2017 teemana on erityisesti koulun ympäristötyö.

Kevään koulutukset

Edessä loistava tulevaisuus – kamerakynätyöskentelyä ympäristöryhmille 12.4., Helsinki

Mitä jos kaikki meneekin parhain päin? Ilmastonmuutos saadaan kuriin ja ihminen oppii elämään sopusoinnussa luonnon kanssa? 

Keskiviikkona 12.4. klo 13-16.30 perehdytään innostavaan Kamerakynä-menetelmään. Kouluttajana on media- ja elokuvapedagogi, kouluttaja Ismo Kiesiläinen. Koulutuksessa paneudutaan myös ajankohtaiseen tietoon ilmastosta, ruuasta ja ilmastovaikuttamisesta.

Ismo kuvaa menetelmää näin: ”Kamerakynätyöskentelyssä videokameraa käytetään kuin kynää. Kameralla ei tehdä elokuvateoksia vaan täsmällisiä pedagogisia kuvaustehtäviä, jotka jäsentävät oppilaan ajattelua, toimintaa ja vuorovaikutusta. Videokameran avulla jäsennetään todellisuutta, havainnollistetaan ajattelua, todennetaan oppimista ja vuorovaikutetaan. Menetelmät ovat yksinkertaisia ja nopeita. Laitteeksi käy tavallinen kännykkäkamera tai padi eikä videoita välttämättä ollenkaan editoida.”  Tätä menetelmää voitte jatkossa hyödyntää opetuksessa ja ympäristötyössä laajemminkin!

Kouluttajina toimivat Ismon lisäksi ympäristökasvatuksen asiantuntija Sanna Koskinen, WWF ja Viliina Evokari, Ilmastokatu-hanke, Helsingin kaupungin ympäristökeskus. Koulutuspaikkana on WWF:n tilat osoitteessa Lintulahdenkatu 10. Osallistujille tarjotaan iltapäiväkahvit. 

Ilmoittautuminen koulutukseen 3.4. mennessä osoitteeseen: sanna.koskinen@wwf.fi.

 

Vuosisata metsässä – lahopuun salatut elämät 19.4., Pori

Koulutuksen ajankohta: ke 19.4. klo 13-17.

Kohderyhmä: alakoulujen opettajat

Kouluttaja: Ympäristökasvatuksen asiantuntija Sanna Koskinen, WWF

Koulutuksen sisältö: Koulutuksen teemana on metsien monimuotoisuus ja se kytkeytyy WWF:n koulukiertueeseen. Tule oppimaan Suomen metsien nykytilanteesta ja metsäluonnon monimuotoisuudesta ja tutustumaan lahopuun kiinnostaviin asukkaisiin. Koulutuksessa saat tiedon lisäksi paljon käytännön vinkkejä ja valmista materiaalia metsäteeman käsittelyyn oppilaittesi kanssa.

Koulutus on osallistujalle maksuton ja sisältää kahvitarjoilun.

Tervtuloa koulutukseen!

Ilmoittaudu koulutukseen: www.lyyti.fi/reg/Metsakoulutus_alakoulun_opettajille_3357

 

Ulos - ut - out! 5.-6.6.2017, Turku ja Sauvo

Tulevana kesänä Suomessa järjestetään ainutlaatuinen ulkona oppimisen suurtapahtuma. Tapahtuma alkaa seminaarilla Turun linnassa ja jatkuu lukuisissa työpajoissa eri puolilla Turkua ja lähiseutua. Iltaohjelma ja seuraavan päivän työpajat järjestetään Nuorisokeskus Ahtelassa, Sauvossa. Ulos – ut – out! on tarkoitettu opetus-, sosiaali- ja kasvatusalan ammattilaisille, opiskelijoille ja näiden kanssa luonnossa yhteistyötä tekeville eri alojen ammattilaisille sekä muille aiheesta kiinnostuneille.

Tapahtuman teemana on suomalainen luonto oppimisympäristönä.  Tämän teeman puitteissa luentojen ja työpajojen aiheet vaihtelevat historiasta tulevaisuuteen, metsästä mereen ja kaupunkiympäristöön. Luonnosta saatava hyvinvointi, kestävä elämäntapa, osallisuus ja vaikuttaminen ovat myös kantavia aiheita. Tapahtumassa saa uusia näkökulmia turvalliseen luonnossa tapahtuvaan kasvun tukemiseen, opetukseen ja oppimismenetelmiin, kuten draamaan, musiikkiin, seikkailuun, tutkimukseen, taiteeseen ja kädentaitoihin.

Nimensä mukaisesti Ulos- Ut – Out! tapahtumassa ollaan paljon ulkona: runsaan ja monipuolisen ulkotyöpajatarjonnan lisäksi tarjolla on esimerkiksi lounas Aurajoen rannalla, illallinen nuotiotulien ääressä, lintu- ja lepakkoretket ja yönkin voit viettää ulkona riippumatossa, omassa teltassa tai vaikkapa puolijoukkueteltassa. Tapahtuma on osa Suomen satavuotisen itsenäisyyden juhlavuoden 2017 ohjelmaa.

Ulos – Ut – Out! yhdistää ensimmäistä kertaa neljä valtakunnallista tapahtumaa eli Seikkailukasvatuspäivät, Ympäristökasvatuspäivät, Kasvatus metsässä -foorumin ja Mitt i naturen -tapahtuman. 

www.ulos2017.fi/fi/ulos-ut-out/

 

Menneitä koulutuksia

Rakastu metsään! Toiminnallisia menetelmiä ympäristökasvatukseen

Koulutuksessa kokeiltiin yhdessä erilaisia toiminnallisia ympäristökasvatusmenetelmiä metsässä, kuten aistiharjoituksia ja draamallisia menetelmiä. Tavoitteena oli antaa iloa ja ideoita lapsen tai nuoren luontosuhdetta vahvistavaan retkeilyyn.

Ympäristöryhmä pystyyn!

Koulutus antoi alkusysäyksen koulun ympäristötyön tehostamiseen oppilaslähtöisesti. Jaoimme koulujen hyviä käytänteitä, pohdimme johdon ja muun kouluyhteisön roolia sekä kokeilimme monia harjoitteita oppilaiden osallistamiseksi. Koulutuspäivä toteutettiin yhteistyössä Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksen kanssa.

Mistä aiheesta sinä toivoisit koulutusta?

Kerää alueesi opettajista porukka ja pyydä WWF pitämään koulutusta seudullenne. Kerro toiveistasi ympäristökasvatuksen asiantuntijalle osoitteella sanna.koskinen(@)wwf.fi. 

Osallistuitko WWF:n koulutustilaisuuteen?

Toivomme, että viihdyit ja opit uutta. Jotta ensi kerralla saat vielä enemmän, anna palautetta lyhyessä nettikyselyssä