© Elma Okic/WWF-Canon
Päivitetty

Kuvia opetukseen

Ruoka on hyvin henkilökohtainen, mutta myös kansainvälinen ja yhteinen asia. Arkinen kysymys ”Mitä tänään on ruuaksi?” tarkoittaa eripuolilla maailmaa erilaisia asioita. Me mietimme, mikä olisi terveellistä tai mitä ehtisimme valmistaa. Kehitysmaissa saatetaan pohtia, mistä ruoka saadaan tai saadaanko sitä ollenkaan. Tutustu ruokaan ja sen tuotantoon maailmalla kuvien avulla. Voit klikata kuvat suuremmaksi.

Ruokaa ja vettä kaikille

Riittävä, ravitseva ja varmasti saatavilla oleva ruoka on määritelty ihmisen perusoikeuksiksi.

Tyypillinen nepalilainen dal bat –ateria koostuu riisistä ja sen kastikkeeksi tarkoitetusta liemestä, peruna-kasvicurrysta ja maustekastikkeesta. Mukana voi olla myös lihaa tai kalaa ja tuoreita vihanneksia.

Suomalaiset voivat lounasruokalassa kasata lautaselleen monipuolisesti proteiinia, hiilihydraatteja ja kuitua. Millainen on sinun mielilounaasi?

Etiopialainen ateria koostuu erilaisista linssi- ja papukastikkeista sekä perunasta, kaalista ja muista kasviksista. Kastikkeisiin kastetaan teff-viljasta leivottua injera-leipää.

Monissa maissa, kuten Nepalissa, puhdas ja riittävä vesi ei ole itsestäänselvyys. Kuinka paljon ihminen tarvitsee vettä elääkseen?

Ruuantuotanto muokkaa maailmaa

Noin kolmannes maapallon pinta-alasta on maatalouskäytössä.

Brasilialaisen soijaviljelmälle on raivattu alaa trooppiselta savannilta, cerradolta. Valtaosa maailman soijatuotannosta menee eläinten rehuksi.

Kuten kaltaisensa miljoonat maanviljelijänaiset kehitysmaissa, etiopialainen Margaret Wanjiru Mundia kasvattaa pienellä maatilallaan sekä ravintokasveja että kotieläimiä. Miksi pienimuotoinen viljely on ympäristöystävällisempää kuin tehomaatalous?

Öljypalmu on tuottoisa kasvi ja tärkeä tulonlähde, mutta usein viljelmien tieltä raivataan sademetsää, kuten Borneon saarella Kaakkois-Aasiassa.

Elinalueiden tuhoutuminen on suurin syy Borneon saarella elävien orankien uhanalaisuuteen. Elääkö Suomessa joitakin lajeja, jotka kärsivät ruuantuotannon menetelmistä?

Mitä kuvat kertovat?

Keksi kuville ruuantuotantoon tai -kulutukseen liittyvät kuvatekstit. Voit keksiä samalle kuvalle sekä myönteisen että kielteisen tekstin ja testata, miten kuvan sanoma muuttuu.