© Pauliina Heinänen
Päivitetty

Itämeri

Itämeri on yksi maailman herkimmistä ja saastuneimmista meristä. Ongelmia aiheuttavat esimerkiksi rehevöityminen, öljykuljetukset, lisääntyvä laivaliikenne ja ilmastonmuutos. Työskentelemme sinnikkäästi Itämeren pelastamiseksi.

Itämeri on maapallon nuorin meri. Pienestä koostaan huolimatta se on maapallon toiseksi suurin murtovesiallas, jossa makea vesi ja suolainen vesi sekoittuvat ja luovat ainutlaatuisen ekosysteemin. Itämeri luokiteltiin vuonna 2004 erityisen herkäksi merialueeksi (PSSA, Particularly Sensitive Sea Area). Opi lisää Itämerestä alla olevasta kuvagalleriasta:

Matala meri Pauliina Heinänen / WWF
© Pauliina Heinänen / WWF
Matala meri
Itämeri on matala meri, jonka vesi vaihtuu hitaasti. Sen keskisyvyys on vain 55 metriä. Syvin kohta, Landsortin syvänne, on 497 metrin syvyydessä.
Suolaista ja makeaa Pauliina Heinänen / WWF
© Pauliina Heinänen / WWF
Suolaista ja makeaa
Itämeri on maailman toiseksi suurin murtovesiallas, jossa suolainen merivesi ja makea vesi sekoittuvat. Suurin on Mustameri.
Valuvaa vettä Hanna Virtanen / WWF
© Hanna Virtanen / WWF
Valuvaa vettä
Itämeren valuma-alue on nelisen kertaa suurempi kuin itse meri ja sillä asuu noin 85 miljoonaa ihmistä. Valuma-alueella tarkoitetaan sitä maa-aluetta, jolta valuu vettä ja sen mukana ravinteita mereen.
Vähän lajeja Olli Loisa / WWF
© Olli Loisa / WWF
Vähän lajeja
Itämeren vähäsuolaisessa vedessä viihtyy vain vähän lajeja. Yksi näistä on pyöriäinen. Monille makean veden lajeille vesi on liian suolaista ja valtamerilajeille liian makeaa. Makean veden lajit elävät rannikolla ja lahden pohjukoissa, missä vesi ei ole niin suolaista. Itämeren vaativiin oloihin sopeutuneet eläimet ovat usein pienempiä kuin valtamerillä elävät lajitoverinsa.
Laiva näkyvissä Lisse Tarnanen / WWF
© Lisse Tarnanen / WWF
Laiva näkyvissä
Itämeri on yksi maailman vilkkaimmin liikennöidyistä meristä, ja laivaliikenteen määrän ennustetaan yhä kasvavan. Tälläkin hetkellä Itämerellä seilaa noin 2000 suurta alusta.