© Pauliina Heinänen / WWF
Päivitetty

Lounaaksi hyvää ihmiselle ja ilmastolle

Pavut ja muut palkokasvit ovat maukkaita ja sisältävät runsaasti proteiinia. Ne ovat oivallisia lihan korvaajia, sillä niiden kasvatus tuottaa huomattavasti lihantuotantoa vähemmän kasvihuonekaasupäästöjä. Pavuista on moneen: ne sopivat niin eilisten lettujen täytteeksi ja salaatteihin kuin aasialaisiin, meksikolaisiin ja tex-mex-ruokiin.

Ilmastonmuutoksen kannalta paras salaatti syntyy kauden kasviksista eli niistä, jotka juuri sillä hetkellä kasvavat ulkona. Ulkomaisiakaan kasviksia ei tarvitse hylätä, sillä valtaosa niistä liikkuu suurina erinä laivoilla ja kuljetusten ympäristövaikutukset ovat melko pienet. Lämmitetyissä ja keinovalaistuissa kasvihuoneissa kasvatettujen kasvisten ilmastovaikutukset sen sijaan ovat suuret. Milloin sitten on vaikkapa appelsiinien satokausi? Vertaile hintaa eri vuodenaikoina: luontaisen satokauden aikaan se on alimmillaan.

Päärynä-avokadosalaatti

2 päärynää

2 avokadoa

1dl cashewpähkinöitä

2 rkl oliiviöljyä

2 tl valkoista balsamicokastiketta

1tl limetin kuorta

1rkl limetin mehua

hyppysellinen suolaa

rouhittua mustapippuria

1. Paahda cashewpähkinöitä kevyesti kuivalla pannulla.

2. Sekoita öljy, balsamico, limetin mehu ja kuori, suola ja pippuri keskenään.

3. Kuro avokadot ja päärynät ja pilko ne pitkittäin kauniiksi lohkoiksi.

4. Lado päärynöitä, avokadoja ja pähkinöitä kerroksittain salaattikulhoon ja lorauta kerrosten väliin limettikastiketta.

Lähde: Kaskinen ja kumpp. (2011) Kausiruokaa herkuttelijoille ja ilmastonystäville.